Američané už s Turky řeší, kdy obnoví bombardování Sýrie

Americká stíhačka F-16

Americká stíhačka F-16 Zdroj: CC BY-SA 2.0: John Murphy; Flickr

Turecko po nezdařeném pokusu o státní převrat uzavřelo vzdušný prostor pro vojenská letadla. Vzdušné operace na letecké základně Inçirlik, odkud startují vojenská letadla k operacím proti bojovníkům takzvaného Islámského státu (IS) v Sýrii a v Iráku, byly pozastaveny. Obnoveny by podle vyjádření tureckých úřadů měly být ihned poté, co se armáda "vypořádá" se zbytky pučistů ve svých řadách.

Velitelství pro tuto oblast (Centcom) upravuje letecké akce, aby byly případné následky pro kampaň proti IS co nejmenší. Spojené státy zároveň pracují s tureckými činiteli na tom, aby byly vzdušné operace na základně Inçirlik obnoveny co nejdříve.

Základna je podle mluvčího Pentagonu Petera Cooku nyní bez dodávek elektrické energie z komerčních sítí. Zařízení tam běží na proud z generátorů.

USA a Rusko se dohodly o konci války v Sýrii

Spojené státy a Rusko se dohodly na nových konkrétních krocích k ukončení konfliktu v Sýrii. Potvrdil to americký ministr zahraničí John Kerry po desetihodinovém jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Moskvě. Bližší podrobnosti o dohodě ale nebudou podle Kerryho nyní zveřejněny, aby obě strany mohly na nastolení míru dále v klidu pracovat.

Tématem jednání šéfů diplomacií Ruska a USA byla možná vojenská spolupráce těchto zemí v boji proti teroristické organizaci Islámský stát a islamistům z fronty An-Nusra napojené na Al-Káidu v Sýrii. Washington a Moskva jsou v otázce války v Sýrii rozděleny. Shodují se sice na tažení proti Islámskému státu a frontě An-Nusra, Rusko ovšem podporuje syrského prezidenta Bašára Asada, zatímco Spojené státy podporují povstalce, kteří proti Asadovi bojují.