ANALÝZA: Matovič má šanci na vládu s ústavní většinou

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič Zdroj: ČTK

Slovenské parlamentní volby
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala 29. února 2020 hlas ve volbách do slovenského parlamentu.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala 29. února 2020 hlas ve volbách do slovenského parlamentu.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala 29. února 2020 hlas ve volbách do slovenského parlamentu.
Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič
7
Fotogalerie

Slovensko zaskočil mimořádný volební úspěch hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), který zároveň přinesl propad jiným opozičním stranám. Lídr vítězného uskupení Igor Matovič má přesto až čtyři možnosti, jak sestavit vládu bez účasti dosavadního vládního Směru-SD. Je velice pravděpodobné, že bude usilovat o ústavní většinu prostřednictvím čtyřkoalice.

Situace na slovenské politické scéně je po sobotních volbách jednodušší, než se čekalo. Do parlamentu se dostalo nakonec jen šest stran. OLaNO bude mít 53 poslanců, sociální demokracie 38, Jsme rodina sedmnáct, Kotlebovci- Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) také sedmnáct, Svoboda a solidarita (SaS) třináct a Za lidi exprezidenta Andreje Kisky dvanáct křesel.

"Výsledky mě osobně velmi překvapily," řekl slovenské veřejnoprávní televizi politolog Branislav Dolný, podle něhož před několika měsíci nikdo nečekal, že OLaNO smete tolik stran mimo parlament. Největším překvapením je patrně neúspěch Progresivního Slovenska, ze kterého vzešla prezidenta Zuzana Čaputová a strany Spolu. Kandidovaly společně jako koalice a potřebovaly tak překročit práh sedmi procent hlasů. Nakonec ale zůstanou jen velice těsně před branou parlamentu.

"To asi opravdu nečekaly, sázely na efekt prezidentských a evropských voleb a svou účast v parlamentu zřejmě považovaly za zaručenou," řekl politolog Juraj Marušiak.

Partneři podle něj udělali chybu, když se snažili zabránit Směru, aby před volbami zavedl třinácté důchody a prosadil další populistické kroky. To mohlo na poslední chvíli nasměrovat jejich sympatizanty k OLaNO. Také předpokládané voliče Kisky nakonec podle Marušiaka pravděpodobně odradily skandály exprezidenta a odešli raději k perspektivnějšímu Matovičovi.

Také Tomáš Koziak z Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře míní, že PS/Spolu nezvládly kampaň a komunikaci s voliči. Podle něj si navíc koalice konkurovala s Kiskovou stranou i Svobodou a solidaritou. "Na konzervativním Slovensku je ten liberální rybník poměrně malý a chce v něm lovit příliš mnoho rybářů," poznamenal.

Matovič připustil, že mu neúčast PS/Spolu v parlamentu kříží plány, přesto nepochybuje o tom, že vládu sestaví. "Dokážeme to i bez Borise Kollára (Jsme rodina), ale já ho chci ve vládě. Potřebujeme ústavní většinu, je nutná, protože potřebujeme očistu soudnictví. Jako prvního oslovím právě Borise Kollára, aby do toho šel. Je tu objednávka od lidí, abychom uklidili Slovensko," prohlásil volební vítěz.

Jako přirozený spojenec Matoviče se jeví SaS, Kiskova strana může mít problémy právě s účasti Kollára. I bez ní je Matovič schopen vládu vytvořit, ne však s ústavní většinou, ke které je ve 150členné Národní radě potřeba devadesáti křesel.

"Matovič je ve velice komfortním postavení, jeho zisk je takový, že nebude ostatními stranami vydíratelný," podotkl Koziak. Je přesvědčen, že ostatní uskupení jsou si toho vědoma a převládne u nich touha po moci, která by mohla poměrně rozdílné strany držet pohromadě ve formě stabilní vlády. Podle něj je scénář čtyřkoalice s ústavní většinou nejpravděpodobnější.

"Nemyslím si, že ostatní strany jsou v takové pozici, aby nás mohly vydírat," potvrdil E15 tyto úvahy i představitel OLaNO Jaroslav Naď. Podle něj bude hnutí dělat vše proto, aby vznikla čtyřkoalice s ústavní většinou, schopná činit změny pro efektivnější boj s korupcí. Stínový ministr obrany uvedl, že se OLaNO nyní rychle pokusí nastavit si s předpokládanými partnery priority důležité pro Slovensko a bude se snažit, aby spolupráci nekomplikovaly rozdíly mezi stranami.

Kromě PS/Spolu jsou poraženými těchto voleb také Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a dvě strany zastupující maďarskou menšinu, které se do parlamentu nedostaly. Neuspěla ani dosud vládní Slovenská národní strana (SNS).