Slovensko míří ke změně, opoziční strany mají šanci na většinu

Igor Matovič

Igor Matovič Zdroj: profimedia

Předvolební mítink společných kandidátů slovenských nacionalistů po vedením Mariana Kotleby.
Předvolební mítink společných kandidátů slovenských nacionalistů po vedením Mariana Kotleby.
Předvolební mítink společných kandidátů slovenských nacionalistů po vedením Mariana Kotleby.
4
Fotogalerie

Slováci v sobotu rozhodnou o tom, zda budou strany dosavadní opozice schopné vytvořit vládu. Poslední průzkum naznačuje, že by hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) mohlo ve volbách zvítězit a jeho lídr Igor Matovič se může stát premiérem. „Poprvé od roku 2002 je šance porazit Smer,“ zdůraznil slovenský politolog Grigorij Mesežnikov.

Aktuální šetření volebních nálad, které obchází moratorium na zveřejňování průzkumů, předvídá více než tříprocentní náskok OLaNO nad sociální demokracií. Na třetím místě skončili extremističtí Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) se zhruba deseti procenty hlasů. Do Národní rady by se dostala ještě koalice Progresivního Slovenska se stranou Spolu (PS/Spolu), strany Jsme rodina, Svoboda a solidarita (SaS) a uskupení exprezidenta Andreje Kisky Za lidi.

Mesežnikov míní, že je vláda pod Matovičovým vedením velice pravděpodobná, její složení a sílu je však v tuto chvíli těžké předvídat. Růst OLaNO se podle něj patrně projeví oslabením jiných opozičních stran. Před branou parlamentu může snadno zůstat zejména Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které mělo v průzkumu 4,8 procenta hlasů.

Je tak možné, že součástí vlády bude i strana Jsme rodina, která je těžko přijatelná hlavně pro PS/Spolu. Politolog poznamenal, že uskupení Borise Kollára si v očích některých stran rozhodně nepomohlo nedávnou podporou zavedení třináctých důchodů, které opozice považuje za populistický předvolební krok Smeru. „Vidím to tak na 60:40, že Jsme rodina ve vládě bude,“ uvedl Mesežnikov.

Nejvyšší představitelé země na Slováky v závěru kampaně apelovali, aby k volbám hlavně přišli. Odhadovaný volební ziskOdhadovaný volební zisk|E15

„Jako občané nemáme žádnou důležitější a významnější příležitost, abychom svým hlasem ovlivnili to, co nás osobně přesahuje. Abychom ovlivnili podobu a charakter našeho státu,“ vzkázala občanům prezidentka Zuzana Čaputová.

Premiér Peter Pellegrini a volební jednička Smeru podotkl, že je důležité, aby o osudu Slovenska rozhodli lidé ze všech měst a obcí ve všech regionech. K prozíravé volbě vyzval spoluobčany Andrej Danko, předseda parlamentu a lídr vládní Slovenské národní strany (SNS), která se možná s Národní radou rozloučí. „My jsme tu doma. Dokážeme to i v nejbližších volbách,“ prohlásil.

Mesežnikov je přitom přesvědčen, že vysoká volební účast bude nahrávat spíš opozici. Dopředu ji odhadl na 65 procent, což je o pět procentních bodů více než minule. Zdůraznil, že lidé mají od voleb vysoká očekávání. Doufají, že se změny promítnou do všech sfér veřejného života, hlavně do oblasti vymáhání spravedlnosti.

Jak Slováci volí
Do jednokomorové slovenské Národní rady, která má 150 poslanců, chce vyslat své zástupce celkem 24 stran. Lidé pro ně mohou hlasovat buď v místě svého bydliště, v jiném okrsku na základě volebního průkazu, nebo korespondenčně ze zahraničí. Hlasovací lístky dostávají lidé až ve volebních místnostech. Volby začnou v sobotu v sedm hodin ráno a skončí dvě hodiny před půlnocí. Krátce po uzavření místností by média měla zveřejnit odhady výsledků.