Asad ovládl Damašek a přijal návrh Moskvy

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: profimedia.cz

Syrské armádě se po tuhých bojích podařilo znovu dostat pod kontrolu předměstí Damašku, která dosud ovládali rebelové. Režim k tomu použil tanky a nasadil velké množství vojáků. Aktivisté tvrdí, že při nejurputnějších střetech v oblasti metropole za celých deset měsíců od počátku povstání zahynulo o víkendu přinejmenším 26 lidí. V pondělí pak při násilnostech po celé zemi zemřela podle Syrské organizace pro monitorování lidských práv téměř stovka lidí, včetně 55 civilistů.

Po celé zemi prý bylo jen během neděle zabito na šest desítek osob. Vzbouřenci tvrdí, že v polních nemocnicích, které často vznikají v mešitách, dochází léky i krev. Kvůli vyhrocení násilností pozastavila o víkendu v zemi svou pozorovatelskou misi Liga arabských států. Roli prostředníka by nyní ráda sehrála Moskva. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že oficální představitelé Sýrie na nabídku kývli. Opozice ale tvrdí, že o takové pozvání k jednacímu stolu nestojí.

„Odmítli jsme ruský návrh, protože chtěli, abychom jednali s režimem, zatímco pokračuje zabíjení, mučení a zatýkání,“ zdůvodnil nezájem jeden z představitelů odpůrců vlády agentuře Reuters.

Diplomatická aktivita Moskvy přichází v době, kdy se evropské a arabské země snaží v Radě bezpečnosti OSN protlačit rezoluci, která požaduje odstoupení prezidenta Bašára Asada. Rusko s tím zásadně nesouhlasí, rezignace Asada podle něj nesmí být podmínkou pro zahájení mírového procesu. Tvrdí, že opozice má také podíl na krveprolití. Moskva ve snaze zabránit rychlému hlasování o dokumentu vsadila na zdržovací taktiku a uvedla, že potřebuje čas na prostudování doporučení pozorovatelů.

Šéfové francouzské a britské diplomacie Alain Juppé a William Hague se naopak chystají do New Yorku, aby podpořili přijetí rezoluce. „Věříme, že OSN musí jednat, aby podpořila syrský lid a Rusko nemůže déle ospravedlňovat blokování organizace a krýt brutální represe režimu,“ prohlásila mluvčí britského premiéra Davida Camerona.