Austrálie má nového premiéra. Labourista Anthony Albanese chce více ekologie, ale i těžby uhlí

Nový australský premiér Anthony Albanese oslavuje vítězství v parlamentních volbách.

Nový australský premiér Anthony Albanese oslavuje vítězství v parlamentních volbách. Zdroj: Reuters

Australský premiér Anthony Albanese a ministryně zahraničních věcí Penny Wong před odletem na summit QUAD v Tokiu.
Nový australský premiér Anthony Albanese před odletem na summit QUAD v Tokiu.
Nový australský premiér Anthony Albanese na první tisové konferenci ve funkci s vlajkou (zleva doprava) Austrálie,  Vlajkou Aboridžinců (prvních obyvatel Austrálie) a Vlajkou ostrovanů Torresova průlivu.
Anthony Albanese a Generální guvernér Austrálie David Hurley při slavnostním skládání premiérské přísahy.
Anthony Albanese s ministry dočasného kabinetu Penny Wong (zahraničí) a Richard Marles (vicepremiér a ministr zaměstnanosti).
6
Fotogalerie

Krátce po pondělní půlnoci středoevropského času byl do úřadu premiéra Austrálie uveden labourista Anthony Albanese. Vystřídal tak konzervativně-národoveckého premiéra Scotta Morrisona, který se v posledních měsících potýkal s kritikou z vlastní vládní koalice. Albanese jako první levicový premiér Austrálie po téměř deseti letech musel v rámci kampaně balancovat mezi nutností jednat s ohledem na globální změnu klimatu (po které po masivních požárech volá část elektorátu) a tradičně labouristickými tématy, jako je zachování pracovních míst z těžby uhlí.

Ve svých prvních proslovech k médiím vyzdvihl příležitosti, které nasměřování Austrálie k ekologii může přinést. Dosud však odmítal výzvy jak k postupnému ukončení využívání uhlí, tak i k zablokování otevírání nových uhelných dolů. Je tedy možné, že byť se Albanese zavázal snížit australské emise o 43 procent do roku 2030, těžba a následný export uhlí do zahraničí mohou být dále navyšovány.

Důvodem exportu australského uhlí nejsou pouze nižší náklady na jeho těžbu, ale také nutnost zvýšení dodávek do zemí, které uvalily na Rusko sankce kvůli napadení Ukrajiny. V roce 2020 navíc Austrálii po diplomatické potyčce vypadl důležitý odběratel této energetické suroviny – Čína.

Austrálie přivítala nový rok 2022: Podívejte se na velkolepý ohňostroj v Sydney

Video placeholde
• Reuters

I během předvolební kampaně to byla právě Čína, která figurovala jak v kritice Morissona zaznívající od labouristů, tak v kritice Albaneseho od konzervativců. Morissona labouristé vinili z laxnosti vůči rozpínavé a agresivní Číně, která před měsícem podepsala bezpečnostní dohodu s Austrálii geograficky relativně blízkými (2000 kilometrů) Šalamounovými ostrovy. Albanese, který se netají svým třídním původem, kdy vyrůstal v obecním bytě s matkou samoživitelkou, byl jako levicový vůdce konzervativci označován jako někdo, kdo bude shovívavější k zájmům Pekingu.

V povolebních proslovech Albaneseho skutečně silně rezonují levicová témata – cenově dostupné hlídání dětí a péče o ně, důstojné pracovní podmínky a zajištění celoaustralského dialogu mezi odboráři a podnikateli. Dle svého vyjádření však Albanese nechce rozdělovat, ale sjednávat prostředí pro zlepšeni současného stavu. „Australské podniky vědí, že správná opatření v oblasti změny klimatu jsou dobrá pro zaměstnanost a pro naši ekonomiku, a já se chci připojit k celosvětovému úsilí,“ uvedl Albanese před odletem do Tokia na setkání vůdců zemí Čtyřstranného bezpečnostního dialogu (QUAD). 

Kromě Austrálie a Japonska jsou členy tohoto tělesa i Indie a USA. První společné setkání se kvůli pandemickým opatřením konalo virtuálně v březnu roku 2021 a hlavními tématy byly vojenský převrat v Barmě a stupňující se územní nároky Číny v Jihočínském moři. 

Tématy letošního summitu QUAD budou nejspíš eskalace vztahů mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou a také možnost rozšíření Indopacifické soustavy pro ekonomický rozvoj (IPEF) jako protiváhy Číny v regionu.