Barnier: O brexitu se rozhodne do pátku. Buďte připraveni na rozvod bez dohody

Brexitový vyjednavač Michel Barnier ve středu řekl, že o tom, zda dohoda s Británií bude, či nikoli se rozhodne v pátek, nejpozději o víkendu. Nechce však rozhovory protahovat do příštího týdne.

Brexitový vyjednavač Michel Barnier ve středu řekl, že o tom, zda dohoda s Británií bude, či nikoli se rozhodne v pátek, nejpozději o víkendu. Nechce však rozhovory protahovat do příštího týdne. Zdroj: Reuters

Britský vyjednavač David Frost a unijní vyjednavač Michel Barnier v Bruselu
Už za několik týdnů pro Británii definitivně přestanou platit pravidla Evropské unie. Pokud nedojde k dohodě, vzájemný obchod se bude řídit pravidly Světové obchodní organizace. To může vést ke zdražení mnoha druhů zboží.
Hlavní překážkou, která stále brání uzavření dohody je spor o rybářství. Británie nechce, aby evropští rybáři měli po Novém roce přístup do jejích vod. To se nelíbí především Francii.
Francouzský prezident Emmanuel Macron ztrácí důvěru ve vyjednavače EU. V úterý vzkázal, že Francie nepřijme žádnou dohodu, která poškodí její zájmy.
5
Fotogalerie

O osudu brexitové dohody se velmi pravděpodobně rozhodne již v několika následujících hodinách. Ve středu dopoledne to řekl zástupcům evropské sedmadvacítky na dvou neveřejných mítincích hlavní vyjednávač za EU Michel Barnier. Unie chce mít podle něj jasno o budoucích vztazích s Velkou Británií do pátku a nejpozději o víkendu, jelikož případnou smlouvu musí ještě následně ratifikovat jak britský, tak Evropský parlament. Barnier zároveň varoval, že státy musejí počítat i s tím, že dohody dosaženo nebude.    

Čas na vyjednání dohody mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií je už opravdu kritický. Bruselští vyjednávači prý nechtějí připustit, aby se rozhovory protáhly do příštího týdne a ovlivnily tak přípravy na summit evropských lídrů, který začíná ve čtvrtek 10. prosince. Vlády jsou totiž momentálně zaneprázdněny sporem ohledně schválení evropského rozpočtu a Barnierův tým se obává, že pokud nedorazí na setkání s podepsanou smlouvou, nezbude už do konce roku prostor na její schválení. S odvoláním na zákulisní zdroje o tom informuje agentura Bloomberg.

Šéf evropských vyjednávačů ve středu potvrdil, že obě strany ve svých neshodách pokročily a jsou v několika klíčových otázkách nakloněny kompromisu, jinak však zůstávají rozděleny ohledně dvou hlavních překážek – přístupu evropských lodí do britských rybářských vod a zajištění rovných podmínek pro všechny podnikatele poté, co Británie opustí jednotný evropský trh. 

Trpělivost dochází

Londýn a Brusel mají v těchto bodech stále velmi rozdílné představy, a nedá se tedy dopředu odhadnout, zda v šibeničním termínu najdou společnou řeč, či nikoli. Barnier každopádně nastínil některé možné varianty kompromisních řešení. Například pravidla pro rybářský sektor by se uzavřela pouze na přechodné období a každý rok by se o nich jednalo znovu. 

Britský deník Guardian v úterý upozornil, že některým evropským zemím, zejména Francii a Nizozemsku, už začíná s vyjednávači docházet trpělivost. Mají také strach, aby EU ve snaze uzavřít smlouvu na poslední chvíli neustoupila Britům až příliš. „Francie nebude akceptovat žádnou dohodu, která nebude respektovat naše dlouhodobé zájmy,“ pohrozil francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Některé vlády prý vzkázaly Barnierovi, že budou chtít finální podobu smlouvy vidět, než bude podepsána. Šéf vyjednávacího týmu byl také znovu upozorněn, aby se držel podmínek, na nichž se sedmadvacítka shodla na začátku roku. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se pokusila zmírnit napětí prohlášením, že „Evropská unie je dobře připravena“ na jakýkoliv výsledek rozhovorů a „uvidíme, jak se věci vyvinou v následujících dnech“. 

Tvrdý dopad

Ačkoli se deadline pro ukončení vyjednávání letos už několikrát posouval, tentokrát se zdá, že se nekonečný příběh vážně chýlí ke svému rozuzlení. Británie se definitivně vyváže z evropských struktur po 31. prosinci. A pokud do té doby nedojde k dohodě, podniky a spotřebitelé budou v příštím roce čelit zavedení nových kvót a cel, které mohou významně narušit vzájemný obchod a poškodit britsko-evropské vztahy na celou generaci. 

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nově varovala, že britské hospodářství se kvůli brexitu bude z koronavirové pandemie zotavovat pomaleji než všechny ostatní velké ekonomiky světa s výjimkou Argentiny. HDP Spojeného království by měl podle nejčerstvějších odhadů OECD letos klesnout o 11,2 procenta. Organizace také snížila předpokládaný růst britské ekonomiky v roce 2021 z původních 7,6 procenta na 4,2 procenta. Ještě na konci příštího roku tak může být výkon tamního hospodářství slabší než před pandemií.                   

Koho poškodí brexit bez dohody

  • Jedním z nejohroženějších sektorů je automobilový průmysl. Výrobci aut varují, že pokud se obchod mezi Británií a EU začne po Novém roce řídit pravidly Světové obchodní organizace, ceny všech vozů ze dne na den vzrostou o 10 procent.
  • Zdražit mohou například i některé potraviny a zemědělské produkty. Skotsko se obává dopadů na export kuřat a čerstvých mořských plodů do Evropy. Přepravovaná živá zvířata by mohla hynout během čekání v dlouhých frontách na anglicko-francouzské hranici. 
  • Problémy ovšem pocítí také sport. Britské fotbalové kluby včetně nejprestižnější Premier League nově nebudou moci podepisovat profesionální smlouvy s evropskými hráči, kteří jsou mladší 18 let. Kontroverzní krok může v budoucnu vést ke snížení kvality anglických fotbalových týmů.