Belgickému premiérovi došla trpělivost

Yves Leterme, Belgie

Yves Leterme, Belgie Zdroj: wikipedia.org

Patnáct měsíců trvající politická krize v Belgii unavila premiéra přechodné vlády Yvese Leterma. Oznámil, že chce odejít z politiky a nastoupit na vysoký post v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Kvůli situaci v zemi se rozhodl z dovolené ve Francii předčasně vrátit král Albert II.

Leterme podal demisi už loni v dubnu, od té doby je ale stále v čele prozatímního kabinetu. Červnové volby měly situaci vyřešit, jednání o koalici ale dosud ztroskotávají kvůli rozdílným zájmům Vlámů a Valonů.

Neklid předsedy vlády a krále sdílí i Elio Di Rupo, už osmý monarchou pověřený vyjednávač a lídr socialistů, nejsilnější strany ve čtyřapůlmilionovém Valonsku. Včera vyzval osm politických stran k tomu, aby učinily ještě poslední pokus o sestavení vlády. „Přístup některých narušuje rovnováhu nutnou k dosažení dohody,“ stěžoval si přitom v prohlášení.

Rozhovorů se neúčastní celkový vítěz voleb, Nová vlámská aliance, která usiluje o postupné odtržení bohatšího Vlámska, kde žije 6,2 milionu lidí. Kdyby krize vyústila v předčasné volby, zřejmě by si ještě polepšila. Někteří politologové proto tvrdí, že by mohlo jít o poslední hlasování v historii Belgie.

Na počátku září se objevily zprávy o tom, že s politiky začíná ztrácet trpělivost i Evropská komise, která se prý obává dluhové krize, pokud země nepřijme reformy. Komise je ale označila za nepodložené. Politický pat má však každopádně na trhy dopad, neústupnost politiků proto kritizoval i šéf centrální banky Luc Coene. „Belgie už je vlivem politické šlamastyky v hledáčku ratingových agentur,“ připomněl zase ve Wall Street Journal David Schnautz z londýnské Commerzbank.

Zatím není jasné, kdy Leterme skončí, zřejmě by to mělo být nejpozději na konci roku. „OECD rozhodně nebude čekat rok nebo dva, než v Belgii vznikne vláda,“ citovala média nejmenovaný zdroj z jeho okolí.