V Minsku se sešla největší demonstrace od prezidentských voleb, dorazilo až 200 tisíc lidí

Protesty v Bělorusku, (16.08.2020).

Protesty v Bělorusku, (16.08.2020). Zdroj: Reuters

Protesty v Bělorusku, (16.08.2020).
Protesty v Bělorusku, (16.08.2020).
Protesty v Bělorusku, (16.08.2020).
Protesty v Bělorusku, (16.08.2020).
Protesty v Bělorusku, (16.08.2020).
28
Fotogalerie

Centrum Minsku v neděli ovládl mohutný protivládní protest, podle agentury Reuters se jedná o dosud největší shromáždění za poslední týden. Reuters a DPA odhadují účast až na 200 tisíc účastníků, podle AFP se sešlo asi 100 tisíc lidí s bílo-červenými vlajkami. Protestující skandovali požadavky změn a volají po demisi současného prezidenta Alexandra Lukašenka a propuštění zadržených lidí. Protestní akce se souběžně s tím konaly i v dalších běloruských městech.

Demonstranti v Minsku nejprve zcela zaplnili prostranství u 45metrového obelisku, který připomíná hrdinství obyvatel města za nacistické okupace, Podle leteckých záběrů byly plná lidí i přilehlá prostranství kolem nedaleké křižovatky. Lidé natáhli na náměstí několik desítek metrů dlouhou červenobílou vlajku, která je znakem opozice. Příslušníci policejních jednotek se z místa stáhli, podle světových agentur proti davu nijak nezasahují.

Po několika hodinách se dav vydal do ulic města a zaplnil třídu Nezávislosti. Lidé se na chvíli zastavili před budovou běloruské státní bezpečnosti KGB. Demonstranti tam mávali vlajkami a transparenty a křičeli "Lukašenko do policejního antonu!"

Prohlédněte si fotogalerii:

Shromáždění bylo po celou dobu pokojné, jeden z účastníků protestu však varoval, že se to může změnit, pokud protestující nedostanou to, co chtějí. "Všichni chceme, aby Lukašenko odstoupil. Nyní ho ještě žádáme, ale to se nám brzy zprotiví," řekl 31letý muž.

K protestujícím se podle AFP přidali také zástupci místních elit, například novináři veřejnoprávní televize, kteří většinou drží vládní linii, vědci, či podnikatelé. Na místě se také objevil bývalý ministr kultury Pavel Latuško. Francouzský prezident Emmanuel Macron večer na twitteru napsal, že Evropská unie by měla demonstrující podpořit. "Evropská unie musí být dál připravena podpořit stovky tisíc Bělorusů, kteří mírumilovně protestují za to, aby byla respektována jejich práva, svoboda a nezávislost," uvedl Macron.

Na protivládní demonstraci v Grodnu na západě země se pak sešly tisíce lidí, píše Novaja gazeta. Poklidné protestní akce se konají také v Gomelu, Brestu, Mogilevu, Bobrujsku, Vitebsku a řadě dalších měst.

V neděli se v Minsku zároveň konalo shromáždění na podporu prezidenta Lukašenka, kterého se podle Reuters zúčastnilo několik tisíc lidí. Ministerstvo vnitra však hovoří o 65 tisících prezidentových příznivců. Podle běloruských opozičních médií účastníky svážely celé dopoledne autobusy. Server BBC píše, že v médiích kolují zprávy o tom, že někteří pracovníci ze státních podniků museli na demonstraci jít pod pohrůžkou vyhazovu.

"Každý je teď proti Lukašenkovi a prezident potřebuje naši podporu. Všichni najednou zapomněli to dobré, co udělal - v zemi vládne pořádek, nejsme ve válce a netrpíme hlady," řekla jedna z prezidentových podporovatelek.

Podle oficiálních výsledků v běloruských prezidentských volbách získal Lukašenko 80,1 procenta hlasů, opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská skončila s 10,1 procenta hlasů. Lukašenkovo vítězství však zpochybňuje jak opozice, tak široká veřejnost a zemí již týden zmítají masové protesty.