Bělorusko se brání ruské měnové krizi. Zavádí vysoký poplatek na nákup měn

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Socialism Expo via Flickr

Běloruská centrální banka uvalí poplatek ve výši 30 procent na veškerý nákup zahraničních měn uskutečněný firmami i jednotlivci. Důvodem je měnová krize v Rusku, které je hlavním obchodním partnerem Běloruska.

Banka v dnešním prohlášení uvedla, že přijala množství opatření, jejichž cílem je zabránit vzniku negativních trendů na běloruském měnovém a finančním trhu. Je mezi nimi i požadavek, aby domácí firmy prodaly na místním trhu až 50 procent svých příjmů v cizí měně. Doposud musely firmy prodat 30 procent těchto příjmů, napsala agentura Reuters.

Internetový server sputniknews.com upozornil, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko již ve čtvrtek oznámil, že obchod s Ruskem by měl být stanovován v tvrdých měnách, protože kvůli propadu ruského rublu je nyní pro běloruské podniky ztrátový.

S Ruskem je spojeno více než 50 procent vývozu z Běloruska. Do Ruska se vyvážejí hlavně stroje, nákladní auta a traktory. Zhruba 92 procenta tohoto obchodu jsou stanovena v rublech, od počátku letošního roku však ruský rubl vůči dolaru oslabil již o téměř 50 procent.

V dolarech, ne rublech, tvrdí Lukašenko

„Budeme obchodovat v dolarech, ne rublech. Měli jsme již dávno požadovat po Rusku, aby nám platilo ve tvrdé měně,“ prohlásil Lukašenko. Podle něj by měli ruští klienti platit za běloruské zboží v dolarech nebo v rublech podle směnného kurzu aktuálního v den transakce. Poznamenal rovněž, že ruský obchod s ropou a plynem je stanoven v dolarech.

Sputniknews upozornil, že Lukašenkova výzva může být spojena i s nedávným zákazem dovozu potravin z EU do Ruska. Bělorusko dováží potraviny z EU a pak je přeprodává do Ruska jako své vlastní.