Biden potvrdil odchod z Afghánistánu. Čínským akciím se opět daří

Joe Biden potvrdil termínu stáhnutí amerických vojáků z Afghánistánu.

Joe Biden potvrdil termínu stáhnutí amerických vojáků z Afghánistánu. Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Američané odcházejí

Americké jednotky mají nadále v plánu ukončit misi v Afghánistánu k 31. srpnu, jak bylo dohodnuto. Lídrům skupiny G7 to podle prohlášení Bílého domu sdělil americký prezident Joe Biden. Odchod USA podle prezidenta ale závisí i na spolupráci s Tálibánem. Prezident zároveň Pentagon požádal o vypracování plánu pro případ, že by bylo nutné harmonogram stahování upravit.

Ponechání amerických jednotek v Afghánistánu po 31. srpnu by představovalo „zvýšené riziko“, oznámil na online jednání G7 Biden. Agentura AP dříve uvedla, že se prezident rozhodl termín dodržet na doporučení Pentagonu.

Biden „ujasnil, že s každým dnem pozemních operací našim vojákům hrozí zvýšené riziko se stupňujícími se hrozbami ISIS-K a že dokončení mise k 31. srpnu závisí na další spolupráci s Tálibánem včetně zajištění přístupu evakuovaných na letiště“, uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová s odkazem na křídlo teroristické organizace Islámský stát, jež operuje v Afghánistánu a Pákistánu (ISIS-K).

Japonsko bojuje s deltou

Ze současných 13 japonských regionů, kde byl dosud vyhlášen lockdown, se jejich počet rozšíří na 21, rozhodla tamní vláda. Japonsko se potýká s rychlým šířením mutace delta nemoci covid-19, za úterý přibylo skoro 22 tisíc nakažených, celkově v zemi na onemocnění covid-19 zemřelo přes 15 tisíc lidí.

„Počet nakažených v kritické stavu se najednou rychle zvýšil a zdravotní systém je kvůli tomu v zoufalém stavu,“ uvedl ministr ekonomiky Jasutoši Nišimura. V zemi se na začátku srpna odehrála olympiáda, v těchto dnech zde zase začíná paralympiáda. 

Z trhů a burz

Akcie posilují

Americké akcie posílily, indexy S&P 500 a Nasdaq skončily na rekordech. Růst táhly hlavně technologické společnosti. Dařilo se i cyklickým titulům, u kterých se očekává, že si povedou dobře, když se ekonomika zotavuje. Trhy vyhlížejí setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole koncem tohoto týdne.

Index Dow Jones stoupl o 0,09 procenta na 35 366,26 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 vzrostl o 0,15 procenta na 4486,23 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,52 procenta na 15 019,80 bodu.

Dařilo se Číně i meme stocks

O 19,5 procenta stouply akcie čínského internetového prodejce Pinduoduo, které se obchodují na burze Nasdaq. Firma předtím informovala o svém prvním ziskovém kvartálu. O 14 procent posílily akcie konkurenční čínské firmy JD.com, která uvedla, že vlna regulací v Číně na její podnikání nedopadne. Posilovaly i akcie ostatních čínských firem kótovaných na burzách v USA.

Dařilo se také společnostem, jejichž akcie jsou kvůli popularitě u internetových uživatelů označovány jako meme stocks. Akcie společnosti AMC Entertaiment, která provozuje ve Spojených státech síť kinosálů, zvýšily svoji hodnotu o 20 procent, hodnota akcií společnosti společnosti Gamestop se zvedla dokonce o 27 procent. 

Tweet dne

„Shodli jsme se (s lídry zemí G7), že musíme pokračovat ve snaze udělat vše pro to, abychom dokázali zachránit tolik lidi, kolik to jen půjde a jak rychle to jen půjde,“ napsal na Twitter kanadský premiér Justin Trudeau k situaci v Afghánistánu po virtuálním setkáním s představiteli nejsilnějších ekonomik světa. 

Stane se dnes 

  • Spolkový sněm bude rozhodovat o mandátu pro vyslání až 600 německých vojáků do Afghánistánu, aby zde pomáhali s evakuací.
  • Kvartální výsledky oznámí společnosti Xiaomi a Salesforce
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navštíví Rakousko. Setká se mj. s kancléřem Sebastianem Kurzem.
  • Polští rolníci mohou pokračovat v protivládních demonstracích a blokádách některých silnic na různých místech země.