Biden vede nad Trumpem o 17 procent. Norové obvinili Moskvu z hackerského útoku

Joe Biden zvýšil svůj náskok před Donaldem Trumpem v amerických prezidentských volbách o neuvěřitelných sedmnáct procent.

Joe Biden zvýšil svůj náskok před Donaldem Trumpem v amerických prezidentských volbách o neuvěřitelných sedmnáct procent. Zdroj: e15

Norská ministryně zahraničí Ine Marie Eriksenová Søreideová obvinila Kreml ze spáchání kybernetického útoku proti norskému parlamentu.
Čínská burza dosáhla v úterý na nový rekord.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Podpora Bidena roste

Americké prezidentské volby vstupují do závěrečné fáze. Kandidát Demokratické strany Joe Biden vede podle nejnovějšího průzkumu nad současným šéfem USA Donaldem Trumpem o neuvěřitelných sedmnáct procent. Hlasovalo by pro něj 57 procent voličů, zatímco Trumpa by volilo jen 40 procent. To je dosud nejvýraznější rozdíl v průběhu závodu o Bílý dům. Uzdravený Trump mezitím obnovil kampaň a cestuje po klíčových amerických státech. Dnes promluví na mítinku v Pensylvánii.   

Norové obviňují Rusko z kyberútoků

Norská vláda viní Ruskou federaci ze spáchání kybernetického útoku. Ruští hackeři údajně v srpnu napadli emailovou komunikaci členů norského parlamentu. „Na základě dostupných informací jsme vyhodnotili, že za touto aktivitou stojí Rusko,“ řekla šéfka norské diplomacie Ine Marie Eriksenová Søreideová. Nezveřejnila však důkazy podporující její tvrzení. Moskva nařčení popřela a označila jej za „závažnou a úmyslnou provokaci“.  

Z trhů a burz 

Americké burzy ve ztrátě

Pozastavené testování antikoronavirové vakcíny od firmy Johnson & Johnson a neúspěšná jednání o záchranném balíčku na podporu amerického hospodářství zapříčinily pokles zaoceánských akciových trhů. Index Dow Jones včera odepsal 0,55 procenta a širší S&P 500 poklesl o 0,63 procenta. Dolů je táhly především velké banky a společnosti podnikající v cestovním ruchu. Tradičně se naopak dařilo technologickým gigantům, například Amazonu či Microsoftu. 

Čínské akcie na rekordu

Hodnota čínského akciového trhu se v úterý vyšplhala na rekordní sumu 10,08 bilionu dolarů, zhruba tedy 235 bilionů korun. Tamní investory povzbudilo k nákupům především rychlé zotavení čínské ekonomiky po koronavirové pandemii. Burzy tak překonaly dosavadní nejvyšší částku z června roku 2015, která činila 10,05 bilionu dolarů. Hlavní čínský akciový index CSI 300 už za letošní rok posílil celkově o sedmnáct procent, zatímco americký S&P 500 přidal pouze devět procent.    

Tweet dne

„Spojené státy vyzývají Ázerbájdžán a Arménii, aby dodržely závazky o dohodnutém příměří a přestaly útočit na civilní oblasti, jako jsou Gjandža a Stěpanakert. Odsuzujeme ztráty na lidských životech a zůstáváme zavázáni mírovému řešení.“

Navzdory sobotní dohodě o zastavení bojů arménské a ázerbájdžánské síly pokračují ve válce o Náhorní Karabach. Ke klidu zbraní a dodržení sjednané dohody je nově vyzval americký ministr zahraničí Mike Pompeo.     

Stane se dnes

  • Vrcholí jednání mezi Velkou Británií a Evropskou unií o budoucích vztazích. Ačkoli německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že Evropa se chce s Londýnem dohodnout, francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v úterý prohlásil, že rozvod bez dohody je nyní „velmi pravděpodobný“.  
  • Ve Varšavě se koná summit předsedů parlamentů Visegrádské čtyřky, který potrvá do zítřka. Česko bude zastupovat předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO 2011).   
  • Eurostat zveřejní data o průmyslové výrobě ve státech Evropské unie za srpen. 
  • Hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí oznámí americké banky Goldman Sachs a Bank of America.