Bill Gates: My říkali, že je pandemie největší hrozba pro svět. Takřka žádný stát nezaslouží pochvalu

Bill Gates.

Bill Gates. Zdroj: Reuters

Americký miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates
Bill Gates
3
Fotogalerie

Už před vypuknutím současné pandemie koronaviru zazněla varování, že je právě tato eventualita největší hrozbou pro svět. V krátkém vyjádření pro BBC to uvedl miliardář Bill Gates. Zmínil také, že se dnes zdravotnické a ekonomické politiky nachází v nezmapovaném území.

Právě i tématu zdravotnictví se Gates také věnuje. “Já a další zdravotní odborníci jsme říkali, že právě pandemie představuje největší možnou hrozbu, které svět čelí,” uvedl s odkazem na svůj proslov v roce 2015 a na článek na toto konkrétní téma v listu New England Journal.

“Určitě se budeme ohlížet zpět a přát si, abychom tehdy investovali více, abychom mohli rychle získat všechny léky a vakcíny. Situaci jsme podinvestovali,” domnívá se Gates. Jeden z nejbohatších mužů světa nedávno odstoupil z představenstva firmy Microsoft. Napsala to agentura Reuters s tím, že se chce Gates více věnovat filantropii, především se zaměřením na zdravotnictví, vzdělávání a boj s klimatickými změnami.

“Takže jsme založili CEPI (Koalice pro inovace v připravenosti na epidemie, pozn. red.), která pomohla některým platformám s vakcínami,” připomněl Gates. Zamyslel se také nad postupem států. “Jaké testy byly připravené? Zamyslely se státy nad navýšením kapacity jednotek intenzivní péče nebo ventilátorů? Na tyto otázky bude čas,” řekl s tím, že si jen velmi málo zemí zaslouží nejvyšší hodnocení za svůj postup.

“Tohle jsme nesimulovali, netrénovali. Naše zdravotnické a ekonomické politiky se nachází na nezmapovaném území,” dodal.

Nový typ koronaviru se objevil počátkem loňského prosince v Číně, šířit se začal z jedenáctimilionového města Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej. Koronavirem se dosud nakazilo celosvětově přes 1,7 milionu lidí, zemřelo jich podle posledních údajů již téměř 105 tisíc. Uzdravilo se asi 390 tisíc lidí.

Nákaza zasáhla podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse již 185 zemí a území a rozšířila se na všechny kontinenty kromě Antarktidy. Posledním zasaženým světadílem byla Jižní Amerika, kde se nemoc poprvé vyskytla 25. února v Brazílii.