Blue Origin žaluje NASA. Čína přitvrzuje v regulaci technologických firem

Společnost Jeffa Bezose Blue Origin žaluje NASA.

Společnost Jeffa Bezose Blue Origin žaluje NASA. Zdroj: Koláž E15

Společnost Tesla začaly vyšetřovat americké úřady.
Čínští regulátoři pokračují v regulacích technologických společností.
Sám Bezos považuje jednání NASA za nespravedlivé.
Bezosovi pochybuje o nestrannosti NASA v záležitosti tendru na konstrukci lunárního modulu.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události 

Blue Origin žaluje NASA 

Společnost Blue Origin Jeffa Bezose žaluje NASA kvůli svému vyřazení z tenderu na stavbu lunárního modulu a rozhodnutí agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) výhradně s firmou Elona Muska SpaceX. Bezos považuje smlouvu za nespravedlivou.

Blue Origin v žalobě, kterou u federálního soudu podala v pátek, napadá nestrannost agentury NASA. V rámci programu Artemis by měli astronauti letět v roce 2024 na Měsíc. NASA si v dubnu pro konstrukci obytného lunárního modulu vybrala SpaceX, ale podle Blue Origin byly nabídky natolik srovnatelné, že měla agentura zadat zakázku více firmám.

Další čínské regulace

Čínské úřady pokračují v tvrdém přístupu k technologickým firmám. Nyní místní regulátor zveřejnil návrh, který přinese do technologického světa nová pravidla. Akcie čínských společností  Tencent a Alibaba v reakci na to spadly o tři procenta. 

Pravidla, která publikovat státní regulátor trhu, pokrývají široké spektrum omezení od toho, jakým společnosti mohou používat data, až k potlačení falešných produktových recenzí. Kromě toho se návrh zabývá také ochranou duševního vlastnictví nebo omezení používání algoritmů pro propagaci zboží či služeb.

Z trhů a burz

Příznivé výsledky

Americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely obchodování na nových rekordních maximech, index Nasdaq však klesl. Náladu na akciovém trhu nadále podporují příznivé čtvrtletní výsledky amerických podniků, přetrvávají ale obavy z dopadů šíření koronaviru na vývoj ekonomiky.

Dow Jonesův index si připsal 0,31 procenta na 35 625,40 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,26 procenta na 4479,71 bodu, index Nasdaq Composite však klesl o 0,20 procenta na 14 793,76 bodu.

Teslu vyšetřují 

Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla oslabily o více než čtyři procenta. Reagovaly tak na zprávu, že regulátoři ve Spojených státech zahájili oficiální vyšetřování jeho poloautomatického systému řízení, a to kvůli srážkám elektromobilů Tesla s vozidly záchranné zdravotní služby či hasičů parkujícími na místě zásahu.

Tweet dne

„Američtí vojáci nemohou a ani by neměli bojovat a umírat ve válce, kde není ochotna bojovat a umírat ani afghánská armáda sama o sobě,“ připoměl americký prezident Joe Biden. 

Stane se dnes 

  • Ruský velvyslanec v zemi Dmitrij Žirnov se setká se šéfem politického křídla Tálibánu a jedním ze zakladatelů tohoto hnutí Abdulem Ghaním Baradarem, aby s ním jednal o zajištění bezpečnosti ruského velvyslanectví.
  • Odbory strojvedoucích pořádají před berlínským sídlem německých drah Deutsche Bahn demonstraci, chtějí se tak domoci vyšších mezd. 
  • Odpoledne o situaci v Afghánistánu mimořádně jednají ministři zahraničí zemí EU.
  • Největší maloobchodní řetězec světa, americká společnost Walmart, oznámí hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí.