Boj bude pokračovat, vzkazuje opozice. Odmítla Janukovyčovy ústupky

Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.

Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu. Zdroj: CTK/AP

Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
17
Fotogalerie
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes ve snaze uklidnit rozbouřenou situaci v zemi nabídl vůdcům opozice vedoucí místa v rekonstruované vládě. Arsenij Jaceňuk se měl stát novým premiérem a jeho kolega Vitalij Kličko vicepremiérem pro humanitární záležitosti. Opozice ale dnes večer Janukovyčův návrh podle tiskových agentur odmítla. Jaceňuk podle agentury AP vyjádřil připravenost převzít vedení země, nikoli však v prezidentem nabízené podobě.

Předáci ukrajinské opozice se dnes znovu sešli s Janukovyčem, aby se pokusili najít řešení politické krize na Ukrajině, kterou už dva měsíce zmítají protivládní demonstrace. Po schůzce prezidentský úřad oznámil nejen nabídku ministerských postů pro dva z trojice hlavních představitelů protivládního tábora, ale i připravenost změnit ústavu a jednat o omezení moci hlavy státu ve prospěch parlamentu.

Jaceňuk dnes večer na kyjevském náměstí Nezávislosti demonstrantům podle AP oznámil, že opozice je připravena převzít vládní odpovědnost a vést zemi do Evropské unie, nepřijímá ale nabízený post premiéra v obnovené ukrajinské vládě. Podle agentury Reuters také prohlásil, že opozice chce osvobodit vězněnou ukrajinskou expremiérku Juliji Tymošenkovou.

Kličko podle agentury Ria Novosti dodal, že opozice bude s Janukovyčem dál jednat a požaduje už letos konání předčasných prezidentských voleb. Další z opozičních lídrů Oleh Ťahnybok podle agentury AFP protestující ujistil, že „boj bude pokračovat“.

Janukovyč se už v pátek snažil zabránit další eskalaci násilí a slíbil několik ústupků. Uvedl, že během úterní mimořádné schůze parlamentu pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené demonstranty. Opozice ale tyto sliby označila za nedostatečné a vyzvala v pátek hlavu státu, aby podala demisi.

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (39) - Vystudovaný ekonom a právník byl v letech 2005 až 2006 ministrem hospodářství, v roce 2007 byl několik měsíců šéfem diplomacie a poté necelý rok předsedal parlamentu. Nyní je šéfem poslanců opoziční strany Vlast vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, která v parlamentních volbách v roce 2012 skončila na druhém místě se ziskem 25,54 procenta hlasů a 102 mandátů v 450členném parlamentu.
Vitalij Kličko
Vitalij Kličko (42) - Několikanásobný světový šampión v boxu je vůdcem a zakladatelem opoziční Ukrajinské demokratické aliance pro reformy UDAR (Úder), která v parlamentních volbách v roce 2012 skončila na třetím místě se ziskem 13,96 procenta hlasů a 40 mandátů.

Nepokoje v Kyjevě neberou konce, vyžádaly si další oběť

Kyjev se dnes znovu proměnil v bitevní pole. V metropoli od nočních hodin znovu pokračují střety protivládních demonstrantů s policisty. Nepokoje v ulicích mají další oběť - podle úřadů zemřel demonstrant, který byl těžce zraněn ve středu. Odpůrci režimu se dopoledne pokusili obsadit budovu ministerstva energetiky. Ministerstvo vnitra zase obvinilo protestující, že zajali dva příslušníky policie.

Pětačtyřicetiletý odpůrce vlády prezidenta Janukovyče je oficiálně nejméně třetí obětí protestů, opozice ale tvrdí, že mrtvých je více, přinejmenším šest.

K vystupňování napětí vedly také zprávy o údajném únosu policistů a o útoku demonstrantů na budovu ministerstva. Úřady tvrdí, že policisté jsou zadržováni v budově radnice, kterou obsadili demonstranti, a žádají jejich okamžité propuštění. „Pokud náš požadavek nebude splněn, policie bude nucena přijmout opatření nutná k jejich osvobození,“ citovala oficiální prohlášení ministerstva vnitra agentura RIA Novosti. Demonstranti ale popírají, že by kohokoli někde drželi násilím.

Útok na ministerstvo energetiky

Skupina sestávající z asi stovky radikálních demonstrantů se dnes pokusila obsadit budovu ministerstva energetiky. „Byl tu pokus obsadit budovu. Přišlo asi 100 ozbrojených lidí. Šel jsem jim říct, že pokud budovu v klidu neopustí, může zkolabovat celý energetický systém na Ukrajině,“ řekl agentuře Reuters ministr Eduard Stavyckyj.

Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko podle serveru BBC oznámil, že vyjednávání se zástupci demonstrujících selhalo a že nenásilné řešení sporu nemá moc šancí na úspěch. Protivládní aktivisté podle něj mají k dispozici zbraně a vůdci protestů už nedokážou radikální skupiny kontrolovat, citovala ministra agentura Interfax.

Krize na Ukrajině pokračuje, Füle jedná v Kyjevě
Eurokomisař pro rozšíření Evropské unie Štefan Füle se dnes druhým dnem bude snažit vyjednávat se stranami zapojenými do politické krize na Ukrajině.
Füle se v pátek sešel s prezidentem Viktorem Janukovyčem, jehož demisi demonstranti požadují, a také s jedním z opozičních předáků Vitalijem Kličkem. O výsledcích těchto schůzek nejsou k dispozici informace. Eurokomisař by měl v Kyjevě hovořit i s dalšími reprezentanty opozice a také se zástupci nevládních organizací.

Z Kyjeva, kde demonstrace pokračují už přes dva měsíce, se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země. Terčem nevole se stala sídla oblastních gubernátorů jmenovaných prezidentem. Protivládní aktivisté se pokusili obsadit kanceláře oblastních samospráv v nejméně 12 regionálních centrech a v pěti se jim to podařilo. Ve Lvově, Rovně a Lucku šéfové oblastí sami podali demisi, v Užhorodě při slovenských hranicích opozice zablokovala kanceláře zakarpatského gubernátora.

Dnes podle stanice Russia Today demonstranti obsadili radnici v třísettisícovém severoukrajinském městě Černihiv. V Doněcké oblasti na východě země se podle agentury ITAR-TASS mají uskutečnit pro změnu demonstrace na podporu vlády.

Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí; vyřešení kauzy Tymošenkové byla jednou z podmínek EU pro podpis dohody.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zúčastnily demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“. Protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU odmítli předseda EK José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy.
26. listopadu - Prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu postoji k Ukrajině.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala asociační dohodu s EU.
1. prosince - Na 100.000 přívrženců opozice, podle některých odhadů až 350.000, se v Kyjevě domáhalo odstoupení vedení země a vypsání předčasných voleb. Demonstranti obsadili radnici i sídlo odborů.
3. prosince - Vláda přestála pokus o vyslovení nedůvěry. Opozici chybělo 40 hlasů.
6. prosince - Prezident Janukovyč v Soči diskutoval s Putinem o připravovaném strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.
8. prosince - V Kyjevě se shromáždily statisíce a podle některých zdrojů až milion účastníků protivládní demonstrace. V kyjevském štábu opozice se s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem setkala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S opozicí se sešla také šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která předtím jednala s Janukovyčem.
11. prosince - Janukovyč po přímluvách Ashtonové vyzval opozici k dialogu.
14. prosince - Desítky tisíc lidí v Kyjevě podpořily snahu vlády o rozšíření hospodářských styků s Ruskem.
15. prosince - Brusel pozastavil jednání o smlouvě o přidružení Ukrajiny k EU.
16. prosince - Vůdce opozice Kličko se definitivně rozhodl kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015.
17. prosince - Rusko výrazně snížilo cenu zemního plynu pro Ukrajinu a uvolnilo ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard USD.
23. prosince - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii všech opozičních demonstrantů zadržených od 21. listopadu.
13. ledna - Soud potvrdil platnost ustanovení, podle něhož osoba se stálým bydlištěm mimo Ukrajinu není považována za osobu trvale žijící na jejím území. To by mohlo znemožnil účast v prezidentských volbách Kličkovi, který soud žádal o zrušení přijatého paragrafu daňového zákona.
16. ledna - Vládní většina protlačila při schvalování rozpočtu úpravu trestního zákoníku, která zpřísnila či zavedla postihy za účast na protestech u státních úřadů nebo za nepovolené stavby na veřejných místech. Prezident Janukovyč zákon podepsal 17. ledna.
22. ledna - Nová právní úprava namířená proti demonstrantům nabyla účinnosti. Z Kyjeva byli ohlášeni dva mrtví z řad opozičních aktivistů: jeden mladík podlehl střelnému zranění, druhý spadl ze třinácti metrů z ochozu stadionu Dynamo Kyjev. Policie začala odstraňovat barikády v metropoli.
24.ledna - Demonstrace se šíří do dalších měst