Británie chce po brexitu utužit partnerství se státy Perského zálivu. Cílem je i vzdorovat Íránu

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: CTK

Rijád, Saúdská Arábie
Mrakodrap v Rijádu
Rijád, hlavní město Saúdské Arábie
Přibližně tisíc saúdskoarabských vojáků překročilo hranice Bahrajnu.
Příležitosti jsou v Íránu nejen v opravách už poničených budov, ale i zabezpečení statiky staveb proti budoucím zemětřesením.
13
Fotogalerie

Velká Británie hodlá posílit své spojenecké vazby na Blízkém východě. Premiérka Theresa Mayová se zúčastnila summitu zástupců arabských států Perského zálivu a po jeho skončení uvedla, že během deseti let její země vynaloží přes tři miliardy liber (96 miliard korun) na bezpečnostní projekty v regionu. „Bezpečnost Zálivu je i naší bezpečností,“ uvedla Mayová. Usilovat chce také o užší obchodní vazby.

„Po odchodu Spojeného království z Evropské unie bude navázání co nejtěsnější ekonomické spolupráce naší prioritou,“ uvádí společné komuniké. Aby tohoto záměru státy dosáhly, čeká je odstraňování řady obchodních a investičních bariér.

Obchodní výměna mezi Británií a členy Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (Kuvajt, Saúdská Arábie, Katar, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Omán) loni dosáhla 30 miliard liber (960 miliard korun), připomíná agentura Reuters. To je ale stále čtyřikrát méně než v případě obchodování s členskými státy Evropské unie.

Británie chce také společně se zmíněnými státy Perského zálivu lépe vzdorovat působení Íránu v regionu. Jeho akce označují jako destabilizační s tím, že Írán se snaží posílit svůj vliv v arabských zemích včetně Sýrie a Jemenu, kde v současnosti probíhají válečné konflikty. Teherán v obou případech stojí na opačné straně barikád než monarchie Perského zálivu.

Ze závěrů summitu nicméně nevyšel Írán jako jediná hrozba v regionu. Společné úsilí by mělo být v rámci nového strategického partnerství věnováno také boji s Islámským státem a posilování kyberbezpečnosti. Jiná než diplomatická řešení ovšem příměří v oblasti nezajistí, zdůrazňuje komuniké.

Případná nařčení, že Británie spoluprací se státy obviňovanými nevládními organizacemi z porušování lidských práv zaprodává své principy, však Mayová odmítá. „Abychom mohli otázku porušování lidských práv v zemích Perského zálivu nastolit, potřebujeme s jejich představiteli navázat vztah,“ uzavřela britská premiérka.