Britové v EU přijdou po brexitu o bankovní účty. Bojkot Facebooku skončil

Britská banka Barclays uzavře po 1. lednu 2021 účty Britům žijícím v zemích Evropské unie.

Britská banka Barclays uzavře po 1. lednu 2021 účty Britům žijícím v zemích Evropské unie. Zdroj: mBase

Velké firmy od léta blokovaly Facebook, protože podle nich údajně nedělal dost pro potírání nenávistného obsahu na sítích. Teď si inzerenty udobřil. Na snímku zakladatel a šéf společnosti Mark Zuckerberg.
Největší výrobce sportovního oblečení Nike se zotavuje z koronakrize rychleji, než analytici předvídali.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Facebook si udobřil inzerenty

Sociální média Facebook, Twitter a YouTube se prostřednictvím Světové federace reklamních zadavatelů dohodla s velkými firmami na společném potírání nenávistného obsahu na digitálních platformách. Facebooku se tak poprvé od červencového bojkotu povedlo napravit pošramocené vztahy s inzerenty. Šéf komunikace a globálních záležitostí společnosti Nick Clegg zároveň v rozhovoru pro deník Financial Times řekl, že Facebook na podzim omezí své služby, pokud ve Spojených státech po prezidentských volbách propuknou násilné nepokoje.     

Vystěhovalci přijdou o účty

Britské banky, jako jsou Barclays či Lloyds, zruší po Novém roce účty britským občanům žijícím v zemích Evropské unie. Může za to brexit. Jelikož se Londýnu nedaří najít společnou řeč s Bruselem, finančním domům hrozí, že ztratí práva nabízet služby v rámci evropského bloku. „Účty budou uzavřeny, platební a kreditní karty zablokovány,“ potvrdil Nigel Green, zakladatel bankovní skupiny deVere. V EU žije zhruba 785 tisíc Britů. 

Z trhů a burz 

Amazon zahýbal trhem

Americké burzy se vzpamatovaly z poklesu na začátku tohoto týdne a zamířily opět vzhůru. Táhly je především akcie Amazonu. Zvedla se i cena ropy. Nejdůležitější index S&P 500 zpevnil o 1,05 procenta, Dow Jones se zvýšil o 0,52 procenta a technologický Nasdaq Composite si připsal 1,71 procenta. Mírně vzrostly také akciové trhy v západní Evropě. Výjimkou byl pouze francouzský CAC 40, který uzavřel obchodování ztrátou 0,4 procenta.    

Nike chytil druhý dech

Největší světový výrobce sportovního oblečení, americký Nike, se zotavuje z úpadku způsobeného koronakrizí rychleji než se očekávalo. Společnost oznámila, že její zisky za první fiskální čtvrtletí činily 10,6 miliardy dolarů, zhruba 244,2 miliardy korun. To je o 1,5 miliardy dolarů více, než kolik čekali analytici. Akcie firmy na to včera večer reagovaly prudkým růstem a navzdory pomalému startu zakončily obchodování se ziskem 3,5 procenta.   

Tweet dne

„Podle našeho výzkumu až třetina pracujících z domova uvádí, že nemožnost oddělit práci od soukromého života má negativní dopad na jejich duševní stav. S tím může pomoci Microsoft a virtuální dojíždění.“

Microsoft vyvinul pro zaměstnance, kteří pracují z domova, speciální software virtuálního dojíždění. Ten má lidem nahradit každodenní cestu do práce a z práce autem či metrem. Dojíždění je nastaveno na specifickou hodinu. Hlavním smyslem je, aby se zaměstnanci odreagovali a dostali jasný signál, že už práce skončila a mohou se plně věnovat rodině a soukromým záležitostem.   

Stane se dnes

  • Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier přijede do Londýna na neformální jednání o brexitu.
  • Německý ministr financí Olaf Scholz představí návrh státního rozpočtu na příští rok a finanční plán do roku 2024.
  • Španělsko zveřejní konečnou zprávu o vývoji HDP za druhé čtvrtletí.
  • Nezávislí vyšetřovatelé OSN oznámí informace o porušování lidských práv ve Venezuele. Minulý týden vyšlo najevo, že se členové tamní vlády a bezpečnostní složky dopustili zločinů proti lidskosti.