Britským zemědělcům chybějí sezonní pracovníci. Organizují lety z východu Evropy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: shutterstock.com

Úrodu ovoce a zeleniny ve Velké Británii v minulosti tradičně zachraňovali pracovníci z východní Evropy. Obvyklý scénář narušila pandemie koronaviru, která přerušila pravidelnou mezinárodní dopravu. Britským farmářům budou v sezoně chybět desítky tisíc pracovníků a sehnat je na domácím trhu se jim nedaří – a tak organizují charterové lety z Rumunska a z dalších zemí.

První let se 150 pracovníky z Rumunska se uskutečnil ve čtvrtek, uvedla pro BBC letecká společnost Air Charter Service, která jej zajišťovala. V plánu je dalších až pět zpátečních letů na období od dubna do června. Objednatele letů společnost neuvedla.

„Za naše služby částečně platí farmáři a částečně personální agentury. Očekáváme, že se takových letů uskuteční mnohem více,“ řekl magazínu Farmers Weekly ředitel pro komerční dopravu Air Charter Service Matthew Purton. „Pokud se nestane něco zásadního, měli bychom na britské farmy dopravit kolem 3000 lidí,“ dodal.

K objednání dvou z těchto letů se přihlásil jeden z největších britských producentů čerstvých potravin, společnost G’s Fresh. Manažer firmy Derek Wilkinson pro BBC uvedl, že pracovníci z prvního letu budou zaměstnáni na farmě na východě Anglie, kde budou sklízet salát.

Po příletu do Británie projdou všichni pracovníci zdravotní prohlídkou, přičemž každému, komu bude naměřena teplota, úřady nařídí karanténu.

Podle Wilkinsona jeho farmy potřebují 3000 sezonních pracovníků. Nedostatek lidí hrozí především během květnové sklizně jarní cibule a poté v červnu, kdy se sklízí hrách a fazole. G’s Fresh se snaží hledat zaměstnance i mezi Brity, zatím se jí přihlásilo domácích 500 uchazečů.

Náborové kampaně zaměřené na domácí pracovníky spustili i další britští pěstitelé. Britský Národní svaz farmářů odhadl, že během sklizně zeleniny a ovoce bude zemědělcům chybět až 70 tisíc pracovníků. Kampaň se snaží nalákat na pole a do sadů studenty a pracovníky, kteří přišli o zaměstnání v restauracích, kavárnách či v obchodech.

Data pracovních portálů ukazují, že kampaň cíl neminula. Server Totaljobs uvedl, že za jeden týden se počet vyhledání pojmu „česač ovoce“ zvedl o 338 procent, „pracovník na farmě“ zaznamenal růst o 107 procent.

Konkurenční portál Indeed.co.uk zaznamenal od 18. března do 1. dubna růst vyhledávání prací v zemědělství o 6000 procent. Podle serveru Monster se počet podobných vyhledávání téměř ztrojnásobil.

Zkušenosti charitativní organizace Concordia ale naznačují, že tato čísla ještě nemusejí pro farmáře nic znamenat. Organizace, která obvykle hledá mladým lidem pracovní zkušenosti a dobrovolnictví v zahraničí, začala zájemcům nabízet práci v britském zemědělství. Během uplynulých deseti dnů tak její jednotliví klienti dostali 900 konkrétních nabídek na zaměstnání, možnost využilo ale jen 112 z nich.

Air Charter Service nelétá se sezonními pracovníky jen do Británie. Aerolinky v uplynulých týdnech přepravily více než tisícovku lidí z Rumunska a z Bulharska za prací do Německa.