Pandemie zvedá ceny potravin ve světě, růst se nevyhne ani Česku

Sklizeň zeleniny v Itálii v době koronavirové pandemie

Sklizeň zeleniny v Itálii v době koronavirové pandemie Zdroj: ČTK

Sklizeň zeleniny v Itálii v době koronavirové pandemie
Sklizeň zeleniny v Itálii v době koronavirové pandemie
Sklizeň zeleniny v Itálii v době koronavirové pandemie
Na zahraničních pracovnících závisí zemědělství v Evropě i USA: na snímku sklizeň ovoce na Floridě
Na zahraničních pracovnících závisí zemědělství v Evropě i USA: na snímku sklizeň ovoce na Floridě
13
Fotogalerie

Ceny rýže v Thajsku jsou na sedmiletém maximu. Na globálních trzích zdražuje pšenice, v Evropě se očekává růst cen ovoce a zeleniny a Američany překvapily vysoké ceny vajec. Potraviny zdražují po celém světě. Příčiny jsou přitom vždy stejné – pandemie koronaviru stojí za nedostatkem pracovníků, kteří by obdělávali pole a sklízeli úrodu. Zdražování se nevyhne ani Česku.

Za sedm dní od 25. března do 1. dubna se cena thajské rýže zvedla o 12 procent, na nejvyšší hodnotu od dubna 2013, uvedla Thajská asociace exportérů rýže. Růst je podle ní zapříčiněn očekávanou vyšší poptávkou po thajské rýži. Další z trojice globálně největších exportérů rýže, Indie a Vietnam, totiž čelí výpadkům produkce.

V Indii nyní vrcholí sklizeň zimních plodin, zemědělci se ale potýkají s nedostatkem pracovních sil. Sklizeň totiž částečně závisí na sezonních pracovnících ze zahraničí, kteří nyní kvůli vládním opatřením nemohou dorazit.

Indičtí obchodníci tak už podle agentury Reuters přestali přijímat nové objednávky ze zahraničí, váznou dokonce i již dříve nasmlouvané dodávky. Vietnamská vláda vývoz komodity omezila a zakázala podepisovat nové exportní kontrakty, aby zajistila dostatek rýže pro své obyvatelstvo.

Ceny rostou navzdory tomu, že globální přebytky zásob rýže a také pšenice z minulé sklizně jsou na rekordu, napsal na svém blogu Samarendu Mohanty, regionální ředitel organizace International Potato Center, která se věnuje výzkumu potravinové bezpečnosti.

„Na rozdíl od ostatních sektorů je zemědělství poškozeno především načasováním globálních opatření, nikoliv délkou jejich trvání, protože setba a sklizeň se řídí striktním kalendářem,“ napsal. „Pokud propásnete čas setí, ztratíte celou sezonu, nebo dokonce celý rok,“ dodal.

Ceny pšenice na budoucí dodání na sledované komoditní burze v Chicagu stouply během posledních dvou březnových týdnů, nyní se ale již vracejí na původní úroveň. Za cenovými výkyvy stojí mimo jiné rozhodnutí Ruska zakázat vývoz zpracovaných obilných produktů. Vývoz pšeničné mouky, pohanky, cukru, slunečnicového oleje a některých druhů zeleniny zakázal do 15. dubna další z velkých globálních producentů potravin Kazachstán.

V dalších týdnech ceny rýže a pšenice opět porostou, očekává ratingová agentura Fitch. „Nabídka se ztenčuje kvůli dopadům pandemie na poptávku, ale také v důsledku špatného počasí u klíčových producentů, jako je velké sucho v jihovýchodní Asii a Austrálii,“ uvádí Fitch.

Růst cen některých potravin se už začíná projevovat i v regálech. Například spotřebitelé v USA se museli vyrovnat s prudkým zdražením vajec, jejichž maloobchodní ceny se za uplynulý měsíc více než ztrojnásobily, vyplývá z údajů amerického ministerstva zemědělství.

V Evropě podle analytiků hrozí především propad produkce ovoce a zeleniny, což bude mít dopady i na Česko. „Ovoce a zeleninu do tuzemských obchodů dodávají mimo jiné španělští a francouzští dodavatelé. Tyto země jsou přitom silně zasaženy koronavirem, takže aktuální sklizeň nemá kdo sklízet,“ říká vedoucí analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.

Francouzští zemědělci odhadují, že během sklizně jim bude chybět 200 tisíc sezonních pracovníků, kteří přijíždějí ze zahraničí. Podobné odhady přicházejí i ze Španělska, kam každoročně míří desetitisíce sezonních pracovníků především z Maroka či Itálie.

Ceny potravin tak v tuzemských obchodech porostou. Nejmarkantnější to bude právě u ovoce a zeleniny, zásoby z loňské sklizně jsou totiž již vyčerpány, upozorňuje Píchová. Celkový růst může v případě ovoce a zeleniny podle ní dosáhnout pěti až 15 procent.

„V obchodech se to začne projevovat během dubna. Další vývoj bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet pandemie a také karanténní opatření v Evropě,“ podotýká Píchová. „Může se tedy také stát, že v dalších měsících začnou ceny opět klesat a vrátí se na původní úroveň,“ míní.

U ostatních základních potravin očekává jen lehké zdražení, způsobené především vysokou poptávkou – lidé hodně nakupují například mouku nebo droždí, výrobci přitom již své kapacity nemohou navýšit.