Brusel není Babišovu návrhu o výběru DPH nakloněn, také má umožnit úniky

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Evropská komise se kloní k tomu, aby daň z přidané hodnoty (DPH) u přeshraničních transakcí vybírala jménem cílové země daňová správa země původu. Novinářům to dnes po první orientační debatě komise k tomuto tématu řekl její místopředseda pro euro Valdis Dombrovskis. Možnost všeobecného zavedení systému přenesené daňové povinnosti, známé také pod anglickým označením "reverse charge", je podle něj nyní méně preferovanou variantou.

Předběžný postoj komise Dombrovskis zdůvodnil tím, že ačkoliv režim přenesené daňové povinnosti brání například karuselovým obchodům, umožňuje jiné daňové úniky, třeba na úrovni konečného prodeje. „Zboží by se tak k zákazníkům dostávalo nezdaněné,“ poznamenal eurokomisař. Přenesení daňové povinnosti v Radě EU prosazuje český ministr financí Andrej Babiš.

Česká republika požádala v lednu o možnost pilotního projektu, který by režim reverse charge umožňoval zavést a ověřit tak jeho účinnost. Podle Dombrovskise komise stále návrh posuzuje a zjišťuje předběžná hodnocení dopadu a právní i technické proveditelnosti projektu.

Daň z přidané hodnoty je jedním z nejdůležitějších příjmů pokladen členských zemí Evropské unie, připomněl místopředseda komise. Například v roce 2013 byl ale rozdíl mezi předpokládanými a skutečnými příjmy z daně necelých 170 miliard eur. Výraznou část mají přitom na svědomí daňové podvody.

Změna správy DPH

Varianta preferovaná komisí, kdy by daň za cílovou zemi vybírala země původu zboží či služby, podle Dombrovskise předpokládá velkou důvěru a spolupráci mezi daňovými správami členských států EU. Země, odkud je zboží či služba exportována, uplatňuje v EU nulovou sazbu DPH, země cílová pak sazbu odpovídající jejím daňovým předpisům. „Tento princip se měnit nebude. Navrhneme, aby se změnil jen způsob, jak je DPH spravována,“ poznamenal Dombrovskis.

Návrhy komise v daňových otázkách vyžadují jednomyslný souhlas všech členských zemí Evropské unie. Reforma systému DPH je podle komise důležitá také proto, že jeho stávající podoba je roztříštěná a nebere v potaz technický pokrok, včetně například prodeje na internetu. Stávající pravidla také výrazně administrativně zatěžují především malé a střední firmy.