Brusel plánuje nový systém registrace příchozích do EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Všichni lidé přijíždějící do Evropské unie by měli být v budoucnu registrováni v novém systému, jehož vznik chce Evropská komise navrhnout do listopadu. Možné tak bude rozhodnout, zda má dotyčný právo do unie vstoupit. V projevu před europoslanci to oznámil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zdůraznil také, že solidarita v migrační krizi nesmí být vynucována, ale naopak musí jít od srdce.

„Budeme velmi přísní ohledně toho, kdo se může dostat přes hranice. Každý, kdo bude přijíždět do EU, či ji bude opouštět, bude registrován,“ slíbil Juncker. Zaznamenáváno podle něj bude automaticky datum i důvod cesty a bude tak možné určit, kdo má na cestu právo ještě před tím, než dotyčný na evropské území dorazí. Posílena má být policejní agentura Europol tak, aby mohla lépe pomáhat s výměnou informací.

Juncker ve Štrasburku vystoupil s projevem o stavu EU jen dva dny před neformální schůzkou šéfů států a vlád sedmadvaceti zemí unie, kteří chtějí v Bratislavě hovořit o budoucnosti bloku.

Nynější slovenské předsednictví EU šéf komise vyzval, aby pomohlo překonat rozdíly mezi těmi, kdo jsou zdrženliví vůči integraci uprchlíků ve svých společnostech a těmi, kdo si stejně jako on myslí, že spravedlivý podíl všech členů EU na přerozdělování běženců je zásadní.

Juncker také vyzval k rychlé akci Řecka i EU jako celku k ochraně těch dětí mezi běženci, které nikdo nedoprovází. Evropa se podle šéfa komise musí dokázat bránit zvnějšku i zevnitř. Juncker připomněl, že v loňském roce se v EU odehrálo 14 teroristických útoků. „Musíme teroristům ukázat, že jejich útok na naše hodnoty nemá naději na úspěch,“ prohlásil šéf komise. Evropská tolerance ale nesmí jít na úkor bezpečnosti.

Společná evropská pohraniční a pobřežní stráž by proto podle Junckera měla začít plně pracovat už v říjnu a ne až na konci roku, jak bylo původně plánováno. Na bulharských hranicích by podle něj mělo být rozmístěno dodatečných 200 pohraničníků s pěti desítkami kusů techniky.

Evropská komise také navrhuje zřízení „evropských sborů solidarity“, uvedl Juncker. Mladí lidé z celé EU budou v jejich rámci moci nabídnout své síly a pomoc v krizích jako je migrace či nedávné zemětřesení v Itálii. Vzniknout by měly co nejdříve a v roce 2020 podle Junckera mít k dispozici až 100.000 mladých Evropanů. V jiné části svého dnešního vystoupení šéf komise připomněl také stále trvající vysokou nezaměstnanost mezi mladými lidmi v EU. „Mladí lidé tak budou moci rozvíjet své schopnosti a získat nejen práci, ale také neocenitelné lidské zkušenosti,“ poznamenal lucemburský politik.