Brusel sází na to, že Londýn ustoupí. Johnson ale možná neblufuje

Britský vyjednavač David Frost a unijní vyjednavač Michel Barnier

Britský vyjednavač David Frost a unijní vyjednavač Michel Barnier Zdroj: Reuters

Michel Barnier, vrchní vyjednavač Evropské unie pro brexit
Jednou ze sporných oblastí je rybolov, ilustrační foto
Jednou ze sporných oblastí je rybolov, ilustrační foto
Jednou ze sporných oblastí je rybolov, ilustrační foto
Jednou ze sporných oblastí je rybolov, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Šéf unijních vyjednávačů Michel Barnier bil před  startem dalšího kola jednání o postbrexitových vztazích se Spojeným královstvím na poplach. Podle některých médií se dokonce snažil angažovat evropské lídry, aby pomohli dosáhnout kompromisní dohody. Přechodné období uplyne na konci roku, vzhledem k ratifikačnímu procesu je ale podle Barniera nutné mít na stole dokument už v říjnu. Rozhovory přitom stále stojí na rybolovu a dohadech o hospodářskou soutěž.

„Ve všech těchto otázkách britská strana nadále zklamává. V sázce jsou desítky tisíc evropských pracovních míst a živobytí. Naše bezpečnost a náš blahobyt, životní prostředí a klima, naše základní práva,“ postěžoval si Barnier minulý týden podle Reuters.

„Jak můžeme uzavřít dohodu o našem dlouholetém hospodářském partnerství bez znalosti toho, jaký systém státní pomoci nebo dotací bude ve Spojeném království platit? Bez jakékoli záruky, že nevyužije nové regulační autonomie, aby v budoucnu pokřivilo hospodářskou soutěž?“ tázal se s ohledem na hlavní třecí plochy.

První obavy, že se dohoda nestihne, přitom vyvstaly už po propuknutí pandemie. Jakkoli je brexit důležitý, měli evropští představitelé naléhavější problémy k řešení. Britský premiér Boris Johnson byl přesto ještě na jaře optimistický a odmítal přechodné období prodloužit. Tvrdil, že neexistuje důvod, aby celá záležitost nebyla alespoň v obrysech vyřešená do konce pololetí.

Nyní však i v Británii připouštějí, že rozhovory uvízly na mrtvém bodě. „Dohoda je stále možná a je stále naším cílem. Ale je jasné, že jí nebude snadné dosáhnout,“ uvedl nedávno hlavní britský vyjednavač David Frost. Londýn naznačuje, že v případě dalšího lpění společenství na kontinuitě dosavadních pravidel státní pomoci a rybolovu, bude lepší nechat věcem volný průběh. Příznivci brexitu v britském parlamentu podle serveru Politico dokonce předpokládají, že se vláda z jednání brzy formálně stáhne.

Oba vyjednávací týmy nyní nejspíš čekají na to, kdo jako první udělá vstřícný krok. Někteří experti se domnívají, že Brusel si v této hře připadá silnější, jelikož rozchod bez dohody by byl pro království zřejmě bolestivější než pro Evropskou unii. Barnier přitom prohlašuje, že sedmadvacítka uznala hranice, za které nechce Londýn jít a je ochotná dohodnout se na nějakém kompromisu. Království podle něj ale s žádnými návrhy nepřichází.

Poznamenal, že Londýn chce dosáhnout nulových cel a kvót a mít přístup na trh s 450 miliony spotřebitelů, nemůže ale čekat, že EU bude jednat proti zájmům unijních producentů. Pro království je ale otázka státní pomoci byznysu v současnosti zvlášť citlivá v souvislosti s pandemií koronaviru a přeje si mít v této oblasti manévrovací prostor.

Z předchozích brexitových jednání je zřejmé, že pevně dané lhůty příliš neznamenají. Především loňský rok byl plný blufování, odkladů a zvratů. Je tak možné, že se jednání protáhnou do listopadu a nakonec se ukáže, že i s prosincovým termínem se nějak dá pohnout. Problémem ale je, že celé roky od referenda v roce 2016 jsou všichni jen svědky odsouvání těžkostí do budoucna. Slavnostní odchod z EU mohl být po všech peripetiích realizován jen díky vidině časového polštáře v podobě přechodného období. Jednou však bude skutečně nutné budoucí vztahy vyřešit. Už jen kvůli nejistotě, která roky dusí byznys. Ze země kvůli ní také v posledních letech odešlo zhruba o třetinu více Britů než v předchozím období.

Barnier však alespoň veřejně zůstává optimista a věří, že se problémy včas vyřeší. „I přes současné potíže si nadále myslím, že Boris Johnson o dohodu s EU stojí,“ uvedl. Otázka je, zda se nemýlí. Podle některých názorů je Johnsonova vláda odhodlaná brexit dokončit za každou cenu, což dokázala i tím, že do pololetí nevyužila možnosti požádat o prodloužení přechodného období. Premiér může být jednoduše přesvědčen o tom, že víc politických bodů získá za žádnou dohodu než za mizernou, bez ohledu na reálné dopady

Potíže s rybáři

Kromě státní pomoci zůstává palčivým bodem rozhovorů rybolov, který se přitom na ekonomice království podílí z pouhé desetiny procenta. Londýn chce omezit pohyb unijních rybářských lodí v britských vodách. Trvá na tom, aby do nich směly na bázi každoročních dohod, zahrnujících i kvóty na odchyt jednotlivých druhů.

Společenství požaduje pokračování současného stavu, což v podstatě znamená neomezený vzájemný přístup. To však Británie považuje za ohrožení své suverenity. Britské vody jsou bohaté a pro obživu části evropských rybářů velmi důležité. Tlačí proto na své vlády, aby jejich možnost lovit u sousedů zůstala zachována v plné míře.