Bývalý finanční ředitel Enronu je na svobodě

Bývalý finanční ředitel americké společnosti Enron, která je jednou z největších firem na světě, jež potkal pád, se dnes definitivně ocitl na svobodě. Andrew Fastowovi totiž vypršel nepodmíněný trest za finanční machinace a podvody, které z velké části vedly k pádu energetického gigantu.

Fastow byl tím, kdo uskutečňoval účetní machinace a část jich sám vymyslel. Za hlavní viníky kauzy Enron nicméně soudy postupně označily bývalého zakladatele firmy Kennetha Laye a někdejšího generálního ředitele Jeffreyho Skillinga. Zatímco Lay zemřel na selhání srdce ještě před vynesením rozsudku v roce 2006, Skilling čeká v současnosti na nový rozsudek, přestože byl v minulosti odsouzen ke 24 letům vězení.

Konec trestu je pro Fastowa víceméně formalitou. Posledních několik měsíců totiž přebýval v domu „na půli cesty“, který chystá vězně na život na svobodě, a poté i v domácím vězení. Podle Houston Chronicle si dokonce našel práci, zaměstnala jej právnická firma, jejíž advokáti Fastowa obhajovali u soudu.

U právnické kanceláře Smyser Kaplan & Veselka pracuje na pozici úředníka, který má na starosti revizi jednotlivých dokumentů. „Je velmi inteligentní, kreativní a puntičkářský,“ řekl Houston Chronicle jeden z majitelů společnosti Lee Kaplan. „Nedávno jsme mu zvýšili plat, ale vydělá si mnohem méně, než by si zasloužil,“ dodal.

Povinnosti spojené s trestem však pro bývalého finančního ředitele úplně neskončily. V následujících dvou letech se bude muset pravidelně hlásit u sociálního kurátora.

Enron byl na přelomu století sedmou největší akciovou společností v USA, v prosinci 2001 ale vyhlásil bankrot. Ukázalo se totiž, že firma léta používala účetní podvody, aby nadhodnocovala zisky, zakrývala ztráty a tlačila kurz svých akcií vzhůru. Kolaps Enronu připravil o práci tisíce lidí a akcionáři kvůli němu ztratili více než 60 miliard dolarů.