Cameron odmítl vyloučit možný odchod Británie z Evropské unie

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Britský premiér David Cameron odmítl vyloučit, že nepovede kampaň za odchod Británie z Evropské unie, pokud ostatní unijní lídři nepřistoupí na ústupky ohledně britského členství, které Londýn žádá. Slíbené referendum o budoucnosti Británie v EU je jedním z hlavních témat čtyřdenní konference Cameronovy Konzervativní strany, která začala v severoanglickém Manchesteru. Proti sociálním škrtům a úsporným opatřením Cameronovy vlády tu demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Britský ministerský předseda již dříve slíbil uspořádat do konce roku 2017 referendum o setrvání Británie v unijním bloku. Spolustraníky dnes vybídl, aby byli ohledně vztahu Británie a zbytku EU trpěliví.

„Jestliže nedostanu, co chci, pak nic nevylučuji,“ řekl Cameron televizní stanici BBC na otázku, zda je připraven vést Británii pryč z unie. „Jsem ale přesvědčen, že dostaneme, co chceme,“ prohlásil podle agentury Reuters v Manchesteru.

Cameron požaduje, aby EU umožnila Británii snížit příspěvky pro migranty z jiných zemí EU. Rovněž chce, aby Londýn získal možnost zabránit uplatňování pravidel eurozóny, která by mohla poškodit Británii. Ta podle Camerona euro nikdy nepřijme.

Otázka britského členství v EU zastínila při jednání konzervativců jiná oznámení týkající se domácí politiky, napsal Reuters. Cameron se například odmítl znovu zabývat škrty ve státních příspěvcích. Více než tři miliony pracovníků s nízkými příjmy se podle serveru BBC před Vánoci dozví, o kolik peněz kvůli těmto změnám přijdou.

Během prvního dne výročního stranického mítinku premiér rovněž prohlásil, že Británie bude připravena použít jaderné zbraně. Lídra opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna přitom obvinil, že podkopává národní bezpečnost, když tvrdí opak.

Proti úsporným opatřením vlády dnes na demonstraci svolané odbory protestovaly v Manchesteru desetitisíce lidí. Nejmenovaný představitel střechové odborové organizace Odborový kongres (TUC) podle agentury AFP odhadl, že do protestního průvodu se zapojilo na 60 tisíc lidí. Manchesterská policie později zveřejnila stejný odhad.

Účastníci demonstrace protestovali především proti sociálním škrtům, proti úsporným opatřením, proti reformám veřejného zdravotního systému a proti návrhu zákona o stávkách.