Cameron ostře kritizoval EU, odchod Británie ale nechce

David Cameron se vrací do Downing Street 10

David Cameron se vrací do Downing Street 10 Zdroj: ctk/ap

Britský premiér David Cameron dnes opět ostře kritizoval Evropskou unii, ale zdůraznil, že pro Británii je přesto výhodnější zůstat jejím členem. Cameron to uvedl na konferenci své Konzervativní strany, na níž očekávané referendum k členství země v EU rozdělovalo účastníky. Termín tohoto plebiscitu ale euroskeptický premiér neoznámil. Premiér rovněž potvrdil, že po dokončení stávajícího druhého funkčního období v čele strany a vlády už nebude usilovat o další mandát.

Evropská unie je příliš „velká, příliš panovačná a příliš do všeho zasahuje,“ řekl Cameron. Británie podle něj bude tvrdě bojovat za vyjednání co nejlepšího nového vztahu s unií, premiér ale věří, že jeho země by měla rozhodně zůstat v unii. Zvláště kvůli tomu, jak velký trh EU představuje a který se navíc brzy rozšíří o volný trh s USA.

Británie podle premiéra patří k významným zemím světa, ale měla by zůstat i významným státem v EU. „Věřte mi, že nemám žádný romantický vztah k Evropské unii a jejím institucím. Zajímají mě jen dvě věci: prosperita Británie a vliv Británie,“ řekl Cameron.

Před spolustraníky a televizními kamerami v Manchesteru šéf britské konzervativní vlády také ujistil, že Británie půjde v rámci EU vždy „svou cestou“ a nezapojí se do příliš integrované unie. Poukázal přitom na to, že Britové si v rámci unie mohou ponechat svou národní měnu, hranice a další vlastní specifika.

Cameron voličům sliboval referendum

Konzervativní premiér před květnovými parlamentními volbami, které jasně vyhrál, slíbil referendum a také to, že před ním vyjedná s evropskými partnery některé změny ve fungování EU a nové podmínky členství pro Británii. Cameron, který je pro setrvání země v unii, nedávno připustil, že vyjednávání s unijními partnery je velmi těžké a že nemůže zaručit, že své požadavky prosadí.

Cameron v neděli sdělil, že se stanovením termínu slíbeného referenda o členství Británie v Evropské unii nebude spěchat. Mnozí pozorovatelé předpokládají, že se tak stane příští rok, aby referendum nekolidovalo s již plánovanými volbami v Německu a Francii v roce 2017. Podle listu The Sunday Telegraph se referendum bude konat nejdříve na jaře 2016.

Podle místních komentářů Cameron chce svými posledními projevy podpořit tábor zastánců dalšího členství Británie v EU, kterým podle průzkumu úspěšně konkurují příznivci odchodu z unie. Silné soupeření mezi oběma skupinami poznamenalo i končící několikadenní sjezd konzervativců.

Odcházení

Britský premiér dnes rovněž potvrdil, že chce za pět let vrcholné funkce předat svému nástupci. „Dnes mohu říct něco, co možná dosud nikdy nemohl říct žádný jiný premiér: načínám druhou polovinu svého času v této funkci… a nebudu dělat další kampaň pro další volby do čela strany,“ prohlásil Cameron, který je šéfem konzervativců od roku 2005 a premiérem od roku 2010.

Cameron už v březnu jako své možné nástupce v čele vlády jmenoval ministryni vnitra Theresu Mayovou, ministra financí George Osbornea a starostu Londýna Borise Johnsona.

Zatraceně těžká práce

Premiér v neděli označil projednávání nových podmínek členství pro Británii s unijními partnery za „zatraceně těžkou práci“. Vyzval ale konzervativní poslance a všechny své přívržence, aby projevili trpělivost. Je podle něj třeba dát partnerům v EU „spoustu času“ na zvážení požadavků britské vlády.

Podle místních komentářů se Cameron svými posledními projevy k EU snaží zmírnit zklamání Britů z výsledků jeho vyjednávání s partnery, od nichž velkou vstřícnost neočekává. Chce tak podpořit tábor zastánců dalšího členství Británie v EU, kterým podle průzkumu úspěšně konkurují zastánci odchodu z unie. Silné soupeření mezi oběma tábory poznamenalo i končící několikadenní sjezd konzervativců.