Cameron slíbil, že přestane mlžit ohledně jednání s EU

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Britský premiér chce pro království vybojovat vynětí z prohlubování integrace. Doma mu dělají problémy nejen euroskeptici, ale také Edinburgh.

V Británii se naplno rozjela kampaň před plánovaným referendem o setrvání země v Evropské unii. Zaktivizovali se hlavně propagátoři odchodu. Konání plebiscitu by mohl urychlit slib premiéra Davida Camerona předložit seznam konkrétních požadavků na změny ve vztazích Londýna a Bruselu.

Předseda vlády slíbil Britům referendum do konce roku 2017, předtím se však chce pokusit získat pro království lepší podmínky členství. Dosud se zdráhal zveřejnit body k jednání kvůli obavě z kritiky ze strany euroskeptiků, k vyložení karet ho ale tlačí ostatní členové unie. Detaily by měly být známé příští měsíc, hovořit by se o nich mohlo na prosincovém summitu osmadvacítky.

„Jsem přesvědčen, že pro Británii můžeme v Evropě dosáhnout dobré dohody a opravit věci, které opravit potřebují,“ uvedl premiér na Twitteru. Očekává se, že se bude soustředit na vynětí Británie z prohlubování integrace. Zřejmě také požádá o záruky, že nečlenové eurozóny nebudou převálcováni členy. Chce také potírat byrokracii a zamezit tomu, aby země musela přijímat nechtěnou legislativu. Třecí plochou jsou také benefity pro pracovní migranty v rámci evropského společenství.

Část komentátorů podotýká, že vývoj směřuje k hlasování už v příštím roce. Zhruba před týdnem odstartovalo nové protiunijní tažení politiků z různých stran „Volte odchod“. Vedle něj běží aktivita Strany nezávislosti Spojeného království „Opustit. EU“. Zaznívají názory, že se odpůrcům start agitace zdařil lépe než příznivcům sdruženým pod heslem „Británie je v Evropě silnější“. Některé průzkumy navíc ukazují, že roste počet lidí, kteří chtějí hlasovat pro vystoupení.

Situaci o víkendu zkomplikovalo Skotsko, jehož místní vláda podporuje setrvání v osmadvacítce. Podle její šéfky Nicoly Sturgeonové bude zřejmě nevyhnutelné nové hlasování o skotské nezávislosti, pokud bude region proti své vůli z unie odvlečen. „Téma členství v EU bylo pro kampaň před referendem (loni v září) ústřední. Odpůrci osamostatnění, i když to bylo nesmyslné, tvrdili, že hlasovat pro ne je jediným způsobem, jak členství v EU zachovat,“ podotkla.