Častá přeočkování proti covidu mohou oslabovat imunitu, varuje Evropská unie

Některé země přemýšlejí o podání čtvrté dávky lidem nad 60 let.

Některé země přemýšlejí o podání čtvrté dávky lidem nad 60 let. Zdroj: Profimedia

Německá očkovací centra, ilustrační foto
WHO varuje před variantou omikron
WHO varuje před variantou omikron
4
Fotogalerie

Některé země EU zvažují již čtvrté přeočkování v důsledku obav z nákazy variantou omikron. Nová vakcína proti ní by podle Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) mohla být schválena nejdříve v dubnu. Úřad v této souvislosti varoval před častým přeočkováním, které může oslabit imunitní systém.

Opakující se posilovací dávky každé čtyři měsíce by podle EMA mohly mít nepříznivý vliv na imunitu. Agentura doporučuje, aby země mezi posilujícími dávkami vytvořily delší časovou mezeru a spojily je především s nástupem chladného počasí. Měly by tak učinit podle plánu, který byl vytvořen pro očkování proti chřipce. Informuje o tom zpravodajský web Bloomberg.

„Posilující dávku lze provést jednou, maximálně dvakrát, ale neměli bychom to neustále opakovat,“ prohlásil v úterý na tiskovém brífinku Marco Cavaleri, šéf EMA pro biologické zdravotní hrozby a očkovací strategie. Dodal, že je teď potřeba primárně přemýšlet o tom, jak nejlépe přejít ze současné pandemie do endemie (výskyt zpravidla nakažlivého onemocnění v určité omezené oblasti, kde se v populaci udržuje i bez přísunu zvenčí – pozn. red.).

Varování přichází ve chvíli, kdy některé země začaly zvažovat, že lidem nabídnou další přeočkování, aby je lépe uchránily před nákazou vysoce infekčním omikronem. Příkladem je Izrael, který začátkem tohoto měsíce začal podávat čtvrtou dávku osobám starším šedesáti let.

Velká Británie naopak uvedla, že současné posilující dávky poskytují dobrou úroveň ochrany a teď není třeba dalších dávek. Podstatné je však kontrolovat data a sledovat další vývoj.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

Jednou z prvních zemí, které začaly podávat čtvrtou dávku, je také Řecko nebo Chile. Řecko začalo podávat čtvrtou dávku primárně těm, kteří mají problémy s imunitou. Řada dalších zemí tento krok zvažuje. Patří mezi ně některé německé regiony, avšak žádné vědecké doporučení spolkové ministerstvo zdravotnictví ani Institut Roberta Kocha (RKI) nevydaly. Obdobně jako EMA i Světová zdravotnická organizace (WHO) opakované přeočkování proti covidu kritizuje.

Evropský regulátor zároveň uvedl, že antivirotika podávaná ústy či nitrožilně, jako jsou Paxlovid od společnosti Pfizer nebo Remdesivir od společnosti Gilead Sciences, jsou účinná i proti omikronu. 

Někteří z největších světových výrobců vakcín však informovali, že zvažují výrobu vakcín mířených přímo na nové varianty nákazy. Agentura EMA poznamenala, že zcela nová vakcína například proti omikronu by mohla být schválena nejdříve letos v dubnu, protože proces trvá přibližně čtyři měsíce.