Čečenskem projde protestní pochod kvůli karikaturám Mohameda

Mešita Groznyj

Mešita Groznyj Zdroj: Petr Horky

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov předpokládá, že se do jeho dnešního pochodu proti karikaturám proroka Mohameda zapojí až milion lidí. Na demonstraci do Grozného by měli dorazit i lidé z dalších regionů Ruska. Moskva má obavy z činnosti Islámského státu a se Západem byla vždy zajedno v odsuzování terorismu. Útoky na francouzský týdeník Charlie Hebdo jsou však v zemi přijímány rozporuplně. Mnozí Rusové zastávají názor, že by média neměla tisknout náboženské provokace.

List The Moscow Times uvádí, že Kadyrov se v poslední době stal v Rusku hlavním mluvčím vyznavačů islámu. „Často jsme odpustili i těm, kteří jsou vinní smrtí našich milovaných. Nikdy ale nedovolíme nikomu napadat proroka, i kdyby nás to mělo stát životy,“ prohlásil politický prominent, jehož otec zemřel v roce 2004 při výbuchu, k němuž se přihlásil vůdce čečenských rebelů Šamil Basajev.

Čečenský lídr uvedl, že považuje za osobního nepřítele každého, podle něhož má Charlie Hebdo či jiný tisk právo urážet muslimy. Velice ostře se ohradil proti rádiu Echo Moskvy, známému rezervovaným postojem ke Kremlu. Nelíbilo se mu rozhodnutí média uspořádat čtenářskou anketu o tom, zda by jeho internetové noviny měly karikatury přetisknout. Šéf stanice Alexej Venediktov uvedl, že bere Kadyrovovy hrozby vážně a obrátí se na policii.

V souladu s pravoslavnou církví

Činnost čečenského lídra je v souladu se stanoviskem pravoslavné církve. Její aktivisté se po útocích podle fotografií v sociálních médiích objevili před francouzskou ambasádou například s transparentem. „Zodpovědnost za tragédii padá na francouzskou vládu. Nechránila pocity věřících“. Další lidé však na místo nosili květiny. Část Rusů včetně některých odborníků patrně věří konspiračním teoriím o pozadí činu.

Média si kladou otázku, do jaké míry se prezident Vladimir Putin ztotožňuje s jednáním Kadyrova. Podle některých názorů má plnou důvěru Moskvy díky tomu, že se mu podařilo normalizovat odbojný kavkazský region. „Neřekne nic, co by mohlo Putinovi uškodit nebo by nebylo v souladu s osobním názorem ruského prezidenta,“ míní regionální analytik Majrbek Vačagajev.
Mluvčí Putina však jednoznačně odsoudil útoky jako teroristický čin, pro který neexistuje ospravedlnění, a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se zúčastnil pietního pochodu v Paříži.

I šéfredaktorka k USA a jejich spojencům jinak silně kritického zpravodajského kanálu Russia Today Margarita Simonjanová na Twitteru uvedla, že Rusko a Západ by měly stát na stejné straně barikády, až propukne třetí světová válka.

Islamisté přicházejí i z Kavkazu
Země bývalého Sovětského svazu jsou častým místem pro nábor radikálů do řad Islámského státu. Podle akuálních odhadů jich může být téměř tisícovka. Většinu z nich tvoří Čečenci či příslušníci jiného kavkazského etnika. Uplynulý týden se na internetu objevilo video, na němž malý chlapec ve jménu Islámského státu zastřelil dva údajné agenty tajné služby FSB, kteří se pokusili mezi militanty infiltrovat. Organizace Moskvě také hrozila, že přesune své působiště i na Kavkaz.