Česko nabídne Iráku výcvik bezpečnostních složek

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek

Češi chtějí nabídnout Iráčanům pomoc s výcvikem bezpečnostních sil, přímou vojenskou účast na operacích v zemi nyní nezvažují. Uvedl to český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se v Paříži účastní mezinárodní konference o Iráku. Setkání svolal francouzský prezident François Hollande a účastní se ho nejvyšší iráčtí představitelé a zástupci několika zemí i mezinárodních organizací.

„Hlavní závěr této konference, který tu zněl v mnoha vystoupeních, je, že to, co se odehrává na severu Iráku, není jen záležitostí této země, ale ohrožuje to bezprostředně i nás,“ uvedl po jednání v Paříži český ministr. „Proto se tady shromáždilo třicet států a zněly tu silné výzvy, že je potřeba do toho zahrnout i další země,“ dodal.

Významnou část Iráku v uplynulých týdnech obsadili ozbrojenci z hnutí Islámský stát a irácká armáda spolu s kurdskými bojovníky se jejich ofenzivu snaží zastavit. Konference byla podle Zaorálka rovněž vyjádřením podpory nové irácké vládě a přesvědčení, že bude fungovat jinak než ta předchozí a bude více dbát na zájmy menšin. Irácký parlament kabinet Hajdara Abádího schválil minulý týden. „Není možné, aby samotná irácká vláda, jako tomu bylo v minulosti, vháněla nespokojené do řad té velmi kruté skupiny, která tady byla nazývána zločinnou a teroristickou,“ dodal šéf české diplomacie.

Česká republika spolupracuje se zástupci centrální irácké vlády, ale i s představiteli iráckého Kurdistánu v řadě oblastí. „Jde jednak o dodávky vojenského materiálu, ale i obchodní spolupráci. V současné době jednáme o možnosti dodávek letounů L-159, ale i automobilů Tatra,“ upřesnil Zaorálek. Jak dodal, Češi mají velký zájem o to, aby se čelilo velkému nebezpečí, kterému jsou Iráčané vystaveni.

Zaorálek: IS představuje nový typ nebezpečí

„Dobře se ví, že tento útvar, kterému Arabové nechtějí říkat Islámský stát, … představuje úplně nový typ nebezpečí v naší bezprostřední blízkosti. Vyhlašují válku nejen Iráku, ale Evropě samotné. Připadá nám nutné na to reagovat,“ uvedl český ministr zahraničí. Arabové Islámský stát označují raději jeho původním názvem Islámský stát v Iráku a Levantě, která je z dřívějška známá jako ISIL, v arabštině DAIŠ.

Podle Zaorálka chtějí Češi Iráčanům rovněž nabídnout výcvik tamějších bezpečnostních složek a pomoc při budování záchranného systému. Do České republiky ještě tento týden dorazí zástupce ministerstva vnitra z Kurdistánu a bude o možné spolupráci, výcviku a nabízení expertů například z Vyškova, jednat s českým ministrem vnitra, dodal Zaorálek. „V této chvíli rozhodně nezvažujeme žádnou přímou vojenskou účast na té operaci (proti Islámskému státu),“ uzavřel šéf české diplomacie.

Zaorálek měl do Iráku původně zamířit již tento týden, cesta ale byla prozatím odložena. „Nedaří se splnit bezpečnostní podmínky, jakmile se to povede, rád bych se setkal s iráckými představiteli v Bagdádu i kurdskými zástupci v Irbílu,“ uvedl ministr. „Potřebujeme mluvit s těmi, kterým tu pomoc dáváme,“ dodal s tím, že českou pomoc v Iráku prý již několikrát během osobního rozhovoru s ním ocenil například americký ministr zahraničí John Kerry.