Chaos v zemědělství: nouzový režim USA způsobil zmatek na trhu s dobytkem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Platební neschopnost Spojených států způsobila zmatky také na ministerstvu zemědělství, které přestalo vydávat statistiky zásob různých plodin a komodit. Kvůli chybějícím datům teď zavládl zmatek na trhu s dobytkem.

Od začátku října přestalo ministerstvo zveřejňovat ceny vepřových půlek na hotovostním trhu. Bez těchto cen se největší zpracovatelé masa v zemi, mezi něž patří například Tyson Foods či Cargill, těžko orientují a usilovně hledají alternativní zdroje informací, které by jim pomohly určit, kolik mají zaplatit za dodávky od chovatelů.

Farmáři a rančeři, kteří dodávají jatkám, si tak jen těžko vypočítají férové ceny. „Jsme slepí. Jediná možnost, jak zjistit, co se děje, je zavolat všem jatkám zvlášť a vyjednat s nimi cenu. Nevím, co se vlastně obchoduje,“ hodnotí situaci farmář Brady Reicks z Iowy, kterého cituje deník Wall Street Journal.

Nejde pouze o maso. Jak začátkem týdne potvrdil mluvčí ministerstva, kvůli nouzovému režimu se odkládá zveřejnění klíčových dat o sklizni řady plodin.

Chybějící data vedou k opatrnosti obchodníků

Absence vládních údajů má za následek nižší objemy obchodů s některými komoditami, jelikož opatrní tradeři raději zůstávají stranou. V pátek se na chicagském parketu zobchodovalo o 40 procent méně vepřových půlek než 30. září, kdy ještě úřady fungovaly. Podle analytiků není jasna situace ani na straně poptávky, ani nabídky.

„Nedostatek dat velmi škodí našemu podnikání. Potřebujeme tyhle informace, abychom se mohli rozhodovat. Zpomalilo to trhy,“ tvrdí Joe Vaclavik, prezident obchodní společnosti Standard Grain.

Zjišťování údajů? Telefonáty všem farmářům

Společnosti Tyson Foods i Cargill začaly chovatelům nabízet několik možností stanovení cen, a to buď přímým jednáním, nebo s pomocí dat od Urner Barry. Firma se prý od zavření úřadů snaží sbírat informace prostřednictvím telefonátů farmářům po celých Spojených státech.