Chile chce zmírnit společenskou krizi v zemi sociálními příspěvky

Protivládní protesty v Chile

Protivládní protesty v Chile Zdroj: ČTK

Protivládní protesty v Chile
Protivládní protesty v Chile
Protivládní protesty v Chile
Protivládní protesty v Chile
Protivládní protesty v Chile
6
Fotogalerie

Chilská vláda chce vyplatit více než 1,3 milionu rodinám zvláštní sociální příspěvek. Opatření má přispět ke zmírnění společenské krize, která v zemi trvá kvůli protivládní protestům už šest týdnů. Informovala o tom dnes agentura AFP. Už v pondělí přitom vláda ohlásila balíček v přepočtu za 5,5 miliardy dolarů (téměř 127 miliard korun) určený na podporu ekonomiky.

„Parlamentu předložíme návrh zákona, který dovolí přiznat zvláštní příspěvek 100 tisíc pesos (téměř 2900 korun) více než 1,3 milionu chilským rodinám,“ uvedl chilský prezident Sebastián Piňera.

Chilský ministr financí v pondělí veřejnost informoval o plánovaném vládním ekonomickém balíčku, který v roce 2020 zvýší státní výdaje proti letošku téměř o deset procent. Opatření má zajistit, že v zemi vznikne 100 tisíc pracovních míst, pomoci menším podnikatelům a obnovit stárnoucí infrastrukturu. Vláda vyčlenila peníze mimo jiné na rekonstrukci metra v metropoli Santiagu, které bylo při nepokojích v posledních týdnech silně poškozeno.

Chilské podniky zaznamenaly kvůli protestům celkové ztráty v přepočtu za 1,5 miliardy dolarů (34,5 miliard korun), uvedla agentura Reuters. Na dosavadní minimum kleslo i chilské peso, což si vyžádalo několik zásahů místní centrální banky. Ta oznámila, že hrubý domácí produkt (HDP) Chile v říjnu meziročně klesl o 3,4 procenta. Šlo o největší pokles od roku 2009, kdy zemi sužovala finanční krize.

Protesty v zemi vypukly 18. října, a to kvůli dalšímu zvýšení cen jízdného v metru v Santiagu a postupně přerostly v širší hnutí za sociální spravedlnost. Demonstrace nepřestaly, ani když poslední zvýšení cen bylo zrušeno. Nepokoje provázelo i žhářství a rabování. Říjnová shromáždění byla největší od ukončení režimu diktátora Augusta Pinocheta v roce 1989. Za 46 dnů protestů zemřelo 23 lidí, pět z nich při střetech s bezpečnostními složkami. Více než 2000 lidí utrpělo zranění.

Podle demonstrantů selhává vláda Chile, jedné z nejstabilnějších a nejbohatších zemí Jižní Ameriky, hlavně ve vzdělávání, zdravotnictví a v důchodech.