Čína osvobodí od cel další stovky výrobků dovážených z USA včetně masa či ropy

Čínští vojáci sledují odplouvání obchodní lodi

Čínští vojáci sledují odplouvání obchodní lodi Zdroj: ČTK

Čínští celníci prohlížejí importované maso
Americká vína v čínském supermarketu
Nakládka zboží v čínském přítavu
4
Fotogalerie

Čína osvobodí od cel dalších 696 výrobků dovážených ze Spojených států, včetně klíčových potravinářských produktů, jako je vepřové a hovězí maso či sója, a energií, například ropy a zkapalněného zemního plynu. Je to třetí a zatím nejrozsáhlejší vlna celních úlev, jaké Peking nabídl.

 

Rozhodnutí přichází měsíc po podpisu první fáze americko-čínské obchodní dohody. Čínské ministerstvo financí uvedlo, že firmy budou moci podávat žádosti od 2. března a že výjimky se budou udělovat na jeden rok.

Peking se při podpisu smlouvy v polovině ledna zavázal, že během dvou let zvýší nákupy zboží a služeb z USA o 200 miliard dolarů, tedy asi 4,6 bilionu korun. Čína ústupek Washingtonu oznamuje v době, kdy její ekonomiku vážně narušily dopady šíření nového koronaviru.

Úřady v celé zemi omezily dopravu a cestování, aby zabránily šíření onemocnění, jemuž podlehlo už téměř 1900 lidí a více než 70 tisíc je jich nakaženo. Někteří američtí činitelé a také analytici vyjadřovali obavy, že Peking nebude kvůli koronaviru s to závazky k nákupům dodržet.

Mezi další produkty, na které se vztahuje oznámená výjimka z dodatečných cel uvalených během eskalace americko-čínského obchodního sporu, patří denaturovaný etanol a některá pšenice, kukuřice a čirok. Osvobození od cel se rovněž dotkne zdravotnických zařízení a kovů, včetně měděné rudy a měděného a hliníkového šrotu.

Spojené státy a Čína spolu od roku 2018 vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalovaly cla. Obchodní spor mezi dvěma největšími ekonomikami světa rozbouřil finanční trhy a zpomalil růst světové ekonomiky.