Čína přijala bezpečnostní zákon: Firmy a diplomaté jsou ve střehu

Peking (ilustrační foto)

Peking (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: 39degN: Wikimedia

Čínský parlament schválil nový bezpečnostní zákon zahrnující široké spektrum problémů od územní svrchovanosti po kybernetiku. Obecné formulace zákona nařizují zajistit "bezpečnost a kontrolovatelnost" všech klíčových oblastí infrastruktury a informatiky. Zahraniční podnikatelské kruhy a diplomaté však upozorňují, že je nová norma formulována příliš vágně a že inspektoři budou od zahraničních firem moci požadovat informace, které se považují za intelektuální vlastnictví.

Zástupkyně předsedy legislativního výboru Čeng Šu-na k tomu řekla, že Čína vítá podniky z jakékoli země a poskytne jim služby v souladu se zákonem. „Půjdeme dále cestou mírového rozvoje, ale určitě se nevzdáme svých práv a neobětujeme klíčové státní zájmy,“ řekla Čeng.

Čína přijímá nový bezpečnostní zákon v napjaté době vyvolané územními spory v Jihočínském a Východočínském moři. Podle agentur je nový zákon zaměřen hlavně na kybernetiku na rozdíl od toho minulého, který pojednával hlavně o kontrašpionáži.

V Číně žije největší počet uživatelů internetu a vláda řadí pod téma udržení národní bezpečnosti také právo na cenzuru internetu. Režim kontroluje také sociální sítě a blokuje příspěvky s politickým obsahem. Čínské vedení tvrdí, že je země terčem kybernetických útoků, avšak je to Čína, kdo je obviňován ze státem organizovaných hackerských útoků na vlády i podniky. Peking je podezírán i z nedávného masivního útoku na počítačovou síť americké federální vlády, z níž byly vykradeny informace o 14 milionech zaměstnanců a smluvních dodavatelů.