Čína se přesouvá do měst

Čína

Čína Zdroj: Kolaz E15

Poprvé v historii žije v Číně více lidí ve městě než na venkově. Druhá největší ekonomika na světě tím překonala milník, který znamená mimo jiné, že tamní pracovní síla už nikdy nebude levná. Ve městě žilo na konci loňského roku něco málo přes 51 procent z celkových 1,35 miliardy obyvatel, oznámil Čínský statistický úřad.

Početní převaha měšťanů nad vesničany přichází po dvou dekádách, během kterých se Čína stala továrnou světa. Kolem ústí Perlové řeky rostly kouřící komíny jako houby po dešti a práci tam našly zástupy Číňanů proudících z venkova do rodících se městských průmyslových aglomerací. Tito zaměstnanci už ale nechtějí pracovat za stejně nízké mzdy jako před dvaceti lety a také ceny pozemků vyrostly do výšin.

„Pro investory je to jasný signál – čínská levná pracovní síla je minulostí a už se nikdy nevrátí,“ uvedl Čcheng Jians-an, profesor z Akademie sociálních věd ve městě Guangdong, exportním srdci země. „Řada zdejších továren se stěhuje do Vietnamu a Kambodže – jednoduše kvůli levnější pracovní síle.“

V loňském roce v Číně opustilo venkov 14,6 milionu lidí – zhruba populace Kambodže. Tempo urbanizace ale zpomaluje a čínská populace stárne. Kvůli klesajícím počtům pracovních sil předpovídá statistický úřad pro roky 2011 až 2015 růst HDP kolem sedmi procent – hluboce pod dvojcifernými růsty uplynulých dvaceti let. Čínská ekonomika roste nejpomaleji za posledního 2,5 roku, jak ukázala nejnovější čísla.

Mezi ekonomy nyní sílí debata, zda se Čína blíží k takzvanému Lewisově bodu zlomu. Tato teorie tvrdí, že jakmile v rozvojové zemi dojdou zdroje venkovské pracovní síly, mzdy začnou strmě růst.

V globálním srovnání Čína s 51 procenty městského obyvatelstva představuje zhruba průměr. V Indii, druhém nejlidnatějším státě na světě, žije ve městech pouhých třicet procent obyvatel, zatímco ve Spojených státech naopak 82 procent.

„Je to milník, ale tvrdit, že zásoby levné pracovní síly v Číně vysychají, na to je ještě moc brzy,“ říká Su Hainan, zástupce ředitele čínské Asociace pracovních studií v Pekingu. „Čína je teprve v polovině urbanizace, ještě hodně lidí přijde do měst.“

Vzestup platů v průmyslu

Průměrná mzda v Číně roste, i když z nízkých hodnot: za loňský rok stoupla roční mzda ve městě o čtrnáct procent na 21 tisíc jüanů (zhruba 70 tisíc korun), na venkově o osmnáct procent na sedm tisíc jüanů (přibližně 23 tisíc korun). Su ale připouští, že i když pracovníků bude stále dost, mzdy v továrnách i pracovní standardy porostou.