Čína vykázala rekordní čtvrtletní růst, slovenské automobilky nabírají

Ekonomika v Číně

Ekonomika v Číně Zdroj: Reuters

Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen
Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen
Prezident Spojených států Joe Biden
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Čínský HDP vzrostl v prvním kvartálu o 18 procent

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 18,3 procenta. Je to největší nárůst od roku 1992, kdy země začala tyto statistiky sledovat. Přesto je výsledek mírně za očekáváním odborníků a je potřeba ho vnímat v kontextu nepříznivého prvního kvartálu uplynulého roku daného masivními protikoronavirovými opatřeními.

Někteří experti se tak obávají, že další části letošního roku už nemusí být tak příznivé. „Výkon obchodu a domácí průmyslové aktivity po zbytek roku nemusí být schopné udržet si tak silnou dynamiku kvůli nedostatku opatření na stimulaci domácí ekonomiky,“ prohlásila podle BBC Jüe Su z Economist Intelligence Unit. Čína byla jedinou silnou ekonomikou, která loni zaznamenala růst, i když nejslabší za celé dekády.

Biden je populární skoro jako Obama v počátcích

Popularita amerického prezidenta dosahuje podle Pew Research Center v současnosti 59 procent. Jeho předchůdce Donald Trump měl ve stejném období po nástupu do funkce podporu 39 procent a někdejší šéf Bílého domu Barack Obama v době svého prvního mandátu 61 procent.

Poměrně vysoká náklonnost Američanů k Bidenovi je zřejmě dána svižným tempem očkování a masivní finanční pomoci v době pandemických potíží. Američany však podle zmíněného průzkumu nyní více než koronavirus znepokojuje téma ilegální imigrace, což může být pro prezidenta velkou výzvou. Nemalou část tázaných začíná trápit i stav federálního rozpočtu.

Z trhů a burz

Americké akcie sílily, evropské vesměs také

Americké akcie se ve čtvrtek vyšplhaly na nová rekordní maxima, Dow Jonesův index si připsal 0,9 procenta a poprvé uzavřel nad hranicí 34 000 bodů. Sílil i širší index S&P 500 tažený hlavně realitami, zdravotnickým a technologickým sektorem, vystoupal o 1,11 procenta. Nezaostal ani Nasdaq Composite, zvýšil se o 1,31 procenta. Převážně posílily i evropské akcie: hlavní francouzský index CAC 40 o 0,41 procenta a německý index Dax si ve čtvrtek polepšil o 0,3 a uzavřel na 15 255,33 bodu. To znamená, že rekordní maximum 15 311,86 bodu z minulého týdne je opět na dosah.

Volkswagen a JLR na Slovenskou přijmou tisíc lidí

Bratislavský závod Volkswagen Slovakia přijme v nejbližší době přibližně 400 nových zaměstnanců. Nábor souvisí s nárůstem poptávky na světových trzích. „Jako výrobce aut aktuálně čelíme mimořádně náročným podmínkám. Na jedné straně nás těší oživení poptávky, na druhé straně nám však nesmírně stěžuje situaci ve výrobě nestálý dodavatelský řetězec, který je zasažený globálním nedostatkem a výpadky polovidičů,“ řekl Sme zástupce firmy Sebastian Krapoth. Přijímat na Slovensku bude i britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR), v továrně v Nitře vytvoří přes šest set nových pracovních pozic.

Tweet dne

Francie umí překonávat těžkosti. Notre-Dame de Paris se s věřícími i svými návštěvníky znovu shledá v roce 2024.

Francouzský prezident Emmanuel Macron komentoval dvouleté výročí požáru slavné francouzské katedrály a stav prací na její rekonstrukci.

Stane se dnes

  • Paříž hostí virtuální summit o klimatu. Zúčastní se ho francouzský prezident Emmanuel Macron, jeho čínský protějšek Si Ťin-pching a německá kancléřka Angela Merkelová.
  • Videokonference ministrů financí EU. Hovořit budou mimo jiné o výhledech zotavení evropské ekonomiky z koronavirové krize a o přípravě mimořádného fondu obnovy.
  • Začíná čtyřdenní sjezd Kubánské komunistické strany, na němž ve vedení strany skončí Raúl Castro. Novým generálním tajemníkem partaje se na něm stane kubánský prezident Manuel Díaz-Canel.
  • Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejní údaje o prodeji automobilů v Evropské unii za březen.