Čínští byznysmeni se houfně přesouvají do USA, imigrační úřady nestíhají

New York

New York Zdroj: Libor Budinsky

Podnikatelé z Číny loni překonali rekord v počtu žádostí o přidělení amerických víz. O zelenou kartu jich v roce 2013 požádalo téměř sedm tisíc, co představuje víc než poloviční meziroční nárůst. Americké úřady dokonce uvažují, že přidělování podnikatelských víz zruší.

Množství žádostí o podnikatelské zelené karty totiž letos roste takovým tempem, že již v březnu úřady nestíhají hromady dokumentů prostudovat. Ročně mohou USA přidělit maximálně 10 tisíc povolení. Již nyní přitom mají úřady na stole sedm tisíc žádostí o jejich schválení, 80 procent z nich podali právě čínští podnikatelé.

„Dostalo se to do situace, že když v Číně slyší, že jsem imigrační právník, během minuty na mě od podnikatele směřuje otázka, jestli může získat podnikatelská víza,“ říká Bernard Wolsfsdorf, zakladatel advokátní firmy Wolfsdorf Immigration Law Group.

Podnikatelské zelené karty dovolují byznysmenům nejen volně podnikat, ale také přivést si s sebou rodinné příslušníky. Podmínkou pro získání karty je investice v minimální výši 500 tisíc amerických dolarů. Úspěšný žadatel také musí zaměstnat nejméně deset lidí.

„Pro Číňany je to jednoduchá příležitost jak si zlepšit život a dát své děti na studium v prestižních univerzitách,“ vysvětluje Kate Kalmykov, právnička Greenberg Taurig .

Podle odborníků je důvodem vysokého růstu počtu žádostí zrušení podobného programu v Kanadě. Americká podnikatelská víza jsou navíc v porovnání s ekvivalenty v zahraničí levné. Třeba v Austrálii musí podnikatel pro jejich získání investovat nejméně 4,5 milionu amerických dolarů.