Costa Concordia rok po katastrofě stále čeká na záchranu

Costa Concordia v obklopení plovoucích jeřábů

Costa Concordia v obklopení plovoucích jeřábů Zdroj: ctk/ap

Vrak italské luxusní lodi Costa Concordia, při jejíž nehodě před rokem zemřelo 32 lidí, se nejpozději v září dočká vyproštění. Pokusy o záchranu lodi byly už několikrát odloženy.

„Podle programu bude vrak definitivně vyproštěn v září,“ řekl šéf italské civilní ochrany Franco Gabrielli. Podle něj je vyproštění vraku „zcela výjimečnou operací, která nemá precedens“ a musí vzít v úvahu „důsledky pro životní prostředí a pro obyvatele“.

Jeden z původních plánů záchrany lodi, která najela na útes u břehů italského ostrova Giglio, počítal s jejím rozřezáním přímo na místě. Kvůli hrozbě znečistění moře byl ale zavržen.

Podle nynějšího plánu bude loď ležící na boku narovnána obřím plovoucím jeřábem, obklopena plováky, odtažena a sešrotována. Celý proces bude velmi pomalý, jen převracení podle odhadů inženýrů potrvá šest až osm hodin.

Opatrnost ale má svůj důvod. Existuje totiž riziko, že loď, která už rok balancuje na dvou podmořských skalních výběžcích, se během operace rozlomí. Jakmile přitom převracení začne, už jej nebude možné zastavit. Inženýři proto nyní plášť lodi vyztužují. Na přípravě převrácení Costy Concordie nepřetržitě pracuje 400 lidí z 19 zemí.

Kapitán lodi Francesco Schettino byl obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti. Schettino, který v říjnu v rámci předběžného líčení poprvé osobně vypovídal před soudem v toskánském Grossetu, obvinění odmítl.