CzechTrade: Zboží z Číny je pro Brity už moc drahé, Češi ho můžou nahradit

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Šance českých exportérů uplatnit se na britském trhu v poslední době rostou, týká se to například dodavatelů do maloobchodu. Rostoucí ceny části zboží dováženého z Číny spolu s nízkou kvalitou totiž vedou tamní řetězce k hledání nových dodavatelů v Evropě. Prohlásil to vedoucí kanceláře agentury CzechTrade v Londýně Martin Macourek.

„Otevírají se trhy v oblasti vybavení domova, zahrady či nábytku,“ uvedl Macourek. V minulosti se podle něj český nábytek do britských řetězců dodával, protože byl levný a kvalitní. „A dnes se zdá, že zase ta příležitost tady je,“ dodal.

Agentura plánuje v příštím roce uspořádat až šest dodavatelských fór. V letošním roce hledaly prostřednictvím dodavatelských fór v Česku dodavatele například řetězce Home Retail Group, Debenhams či Poundland. V případě HRG se zahájila spolupráce s českým výrobcem nábytku Jitona. Do Debenhams by mohlo zamířit české stolní a dekorativní sklo Clartés či česká zrcadla Bepof.

Podle Macourka české firmy pronikají také do britského leteckého průmyslu. Na konci listopadu navštívili zástupci sedmi tuzemských firem největší britskou leteckou alianci Midlands Aerospace Alliance (MAA) v Coventry, kde se setkali s 23 britskými společnostmi a získali tak možnost navázat kontakty v jinak velmi uzavřeném odvětví.

Důležitý výrobce

„MAA zatím spolupracovala pouze s partnery ze Spojených států a z Itálie. Nyní se však partnerem této prestižní dodavatelské skupiny stává i Česká republika,“ uvedl Macourek. Zájem o vstup na britský trh měly například firmy Aero Vodochody, PBS Velká Bíteš, Frentech či ATG.

Produkce britské MAA čtyři procenta světové letecké výroby. Nejdůležitějšími oblastmi jsou především turbínové motory, kontrolní systémy a ovládací prvky. Většina výrobků končí zejména v leteckých motorech Rolls-Royce.

Čeští výrobci autodílů také mají reálnou šanci dodávat pro britského výrobce vozů Jaguar Land Rover. Na nákupním fóru v listopadu projevilo zájem o dodávky pro britskou značku sedm tuzemských podniků. „Reálná šance je zatím pro asi čtyři firmy, týká se to zejména lisovaných dílů,“ dodal Macourek. V zájmu o české dodavatele sehrála roli plánovaná výstavba nového závodu automobilky ve střední Evropě, který pravděpodobně zahájí výrobu v Nitře na Slovensku v roce 2018.

CzechTrade je agentura na podporu exportu, podřízená ministerstvu průmyslu a obchodu. Funkcí agentury, která působí od roku 1997, je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. Český export do Británie loni překonal vývoz do Francie, když dosáhl 184 miliard korun.