Další komplikace pro Islámský stát, Libanon proti jeho bojovníkům zahájil bojovou operaci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Válka v Sýrii
Ilustrační foto
Ilustrační foto
11
Fotogalerie

Libanonská armáda zahájila operaci proti teroristické skupině Islámský stát (IS). Ofenziva se soustřeďuje na oblast na severovýchodě země u hranice se Sýrií, kde se údajně ukrývají stovky bojovníků IS.

Armáda se zaměřuje na pozice Islámského státu u vesnice Rás Baalbek; vojáci na islamisty útočí raketami, dělostřeleckou palbou a z vrtulníků. Podle agentury Reuters je to poslední část libanonsko-syrské hranice, která je pod kontrolou povstalců.

Šíitské hnutí Hizballáh, které je stejně jako Írán v konfliktu na straně syrské vlády a jeho politická složka je v Libanonu vládní stranou, zase dnes sdělilo, že se na hranici se Sýrií zapojilo do operace společně se syrskou armádou proti IS. Tato operace se odehrává na syrském území, v oblasti Kalamún.

Podle televize Hizballáhu bojovníci této organizace sestoupili ze syrského území z kopců k neoficiálním hraničním přechodům, jež IS dosud používal. Hizballáh už v minulosti oznámil, že hodlá skoncovat s teroristy, kteří ohrožují libanonskou hranici. Podle televize se operace účastní členové Hizballáhu i syrští vojáci. Agentura AP oznámila, že se kolem poledne členové IS včetně jejich velitele postupujícím oddílům Hizballáhu vzdali.

O operaci na libanonské straně hranice se televizní stanice Hizballáhu nezmínila. Libanonská armáda oznámila, že svou operaci nekoordinuje s Hizballáhem ani se syrskou armádou. Podobné sdělení by bylo v Libanonu citlivou záležitostí, připomíná agentura Reuters. Washington, který je spojencem Libanonu, totiž řadí Hizballáh k teroristickým skupinám. S Íránem, který je hlavní oporou této šíitské skupiny, USA neudržují diplomatické styky a v Sýrii podporují skupiny bojující proti režimu v Damašku, tedy spojenci Íránu i Hizballáhu.

Libanonský generál Alí Kansu dnešní boje označil ze "nejobtížnější bitvu, jakou dosud libanonská armáda vedla proti teroristickým skupinám". V oblasti je podle něj asi 600 bojovníků IS, o nichž generál hovořil jako o 600 sebevražedných bojovnících.

Operaci sleduje z ministerstva obrany také libanonský prezident Michel Aún, který se telefonicky spojil s veliteli na bojišti.

Podle vojska se bojuje v nesnadném a otevřeném terénu, v němž se armádní pěší oddíly ocitají pod zbraněmi odstřelovačů IS. Předpokládá se také, že radikálové oblast hustě zaminovali.