Další potíže Uberu: Čínská policie provedla razii v jeho kanceláři

Uber je také v Číně (ilustrační foto)

Uber je také v Číně (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: bfishadow via Flickr

Policie v jihočínském městě Kuang-čou provedla razii v kanceláři amerického provozovatele aplikací pro alternativní taxislužbu Uber kvůli podezření z nezákonného podnikání. Razie byla podle místních úřadů součástí širšího zátahu proti nezákonnému poskytování taxislužby řidiči soukromých vozů, napsala agentura Reuters.

„Firma je podezřelá z nepovolených aktivit a z nezákonného podnikání, které umožňuje majitelům soukromých automobilů nabízet taxislužbu,“ uvedl jeden z představitelů dopravního úřadu města Kuang-čou.

Čínská vláda v lednu zakázala řidičům soukromých vozů poskytovat službu taxi pomocí mobilních aplikací, pokud k tomu nebudou mít příslušné oprávnění. Policie podle úřadů při razii zabavila řadu mobilních telefonů a dalších zařízení využívaných k provozu taxislužby, napsala agentura AP.

Firma je podezřelá z nepovolených aktivit a z nezákonného podnikání

Mobilní aplikace Uber umožňuje zákazníkům spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj. Uber byl založen v San Francisku v roce 2009 a jeho tržní hodnota ke konci loňského roku dosáhla 40 miliard dolarů (asi bilion korun).

V České republice Uber podniká od loňského léta a figuruje podle svého vyjádření jako prostředník zajišťující zájemcům takzvanou smluvní přepravu a nikoli taxislužbu. To ale zpochybnilo ministerstvo dopravy s tím, že pro vozy Uberu platí podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a s úředně schváleným taxametrem.

Uber je od svého vstupu do Evropy terčem protestů ze strany provozovatelů taxislužby, kteří si vynutili řadu soudních zásahů. Soudy již vydaly zákazy jeho služby UberPOP, která zprostředkovává spolujízdu, v Německu, Nizozemsku, Belgii či Španělsku.