Debata o žalobě na prezidenta Trumpa začala. Zradil svou přísahu bránit ústavu, tvrdí demokraté

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Americký prezident Donald Trump nařídil zrušit sankce vůči Turecku.
Donald Trump
Donald Trump
Summit NATO v Londýně. Na snímku Donald Trump a Jens Stoltenberg
5
Fotogalerie

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu zahájila debatu o ústavní žalobě na prezidenta Donalda Trumpa. "Prezident Spojených států ohrožoval národní bezpečnost, podkopával naši demokracii a zradil svou přísahu chránit a bránit ústavu," prohlásil demokratický předseda procedurálního výboru James McGovern v úvodu diskuse, která má vyústit v historické hlasování, teprve třetí za 240 let.

Republikán Tom Cole naopak usoudil, že výtky vznášené na prezidentovu adresu neodpovídají nároku ústavní žaloby. "Demokraté hledají důvod k obžalování prezidenta Trumpa od dne, kdy byl zvolen," prohlásil.

Demokratická předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová v debatě označila Trumpa za "trvalou hrozbu naší národní bezpečnosti, integritě našich voleb, základům naší demokracie". Demokraté podle ní neměli na výběr jinou možnost, než začít proceduru, která má vést k sesazení Trumpa z úřadu. "Po odhalení prezidentova pochybení, zahájil bezprecedentní, nevybíravou kampaň vzdoru a obstrukce," dodala.

Sám Trump se několik hodin před hlasováním opět zapřisáhl, že se ničeho špatného nedopustil. "Dokážete uvěřit, že budu dnes obžalován radikální levicí, která nemá nic společného s demokraty, a to JSEM NEUDĚLAL NIC ŠPATNÉHO! Strašné," napsal Trump na twitteru s tím, že nic takového by se už žádnému dalšímu prezidentovi nemělo přihodit. A vyzval k modlitbám.

Sněmovna má po zhruba šestihodinové debatě hlasovat o dvou bodech obžaloby, a sice zneužití pravomoci a bránění Kongresu ve vyšetřování. Trumpovi republikáni hned v úvodu navrhli celé jednání zrušit, ale demokraté, kteří ve sněmovně mají většinu, návrh odmítli. Hlasování nicméně zabralo čas.

Proces ústavní žaloby, tedy takzvaný impeachment, který může vést k sesazení hlavy státu, se demokraté rozhodli vůči prezidentovi spustit kvůli takzvané ukrajinské kauze. Žaloba se opírá o červencový telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Trump v něm svého partnera žádal, aby mu dodal informace poškozující bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který se zřejmě Trumpovi napřesrok ve volbách postaví. Podle demokratů jde o pokus zatáhnout cizí stát do volební kampaně v USA, což zákon výslovně zakazuje. A následně prezident podle demokratů bránil Kongresu ve vyšetřování.

Trump v úterním dopise adresovaném předsedkyni sněmovny Nancy Pelosiové obvinil demokraty z "překrucování spravedlnosti a zneužití moci". "Vyhlašujete otevřenou válku proti americké demokracii. Dějiny vás budou přísně soudit," napsal.

Očekává se, že ve Sněmovně najdou demokraté dost hlasů, aby impeachment odhlasovali prostou většinou a postoupili žalobu k rozhodnutí Senátu. Ten ale kontrolují republikáni a u nich věc prakticky nemá šanci na schválení.

Hlasování se i tak zapíše do dějin. Donald Trump se stane teprve třetím americkým prezidentem, který bude muset přetrpět ostudu ústavní žaloby, po Andrewovi Johnsonovi v roce 1868 a Billovi Clintonovi v roce 1998. V obou případech Senát žalobu neschválil. Republikánský prezident Richard Nixon v roce 1974 ještě před ústavní žalobou sám rezignoval kvůli politické aféře Watergate.

Vše o amerických prezidentských volbách 2020 se dozvíte zde>>>