Dijsselbloem: Řecko velmi rychle požádá o podporu z ESM

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem Zdroj: ctk

Řecko velmi brzy požádá o podporu z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), řekl po dnešním jednání ministrů financí platících eurem šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. O žádosti by podle něj už ve středu dopoledne měli prostřednictvím telekonference ministři znovu jednat. Řecký ministr Euklidis Tsakalotos dnes ještě nové návrhy Atén na řešení situace podle Dijsselbloema nepřednesl.

Řecké představy by měl ale Tsakalotos nabídnout co nejdříve, míní Dijsselbloem. Tento vývoj bude podle něj startem jednání. Příslušné instituce pak musí rychle zhodnotit finanční situaci Řecka, jeho potřeby a udržitelnost dluhu. Poté se opět musí sejít euroskupina, aby formálně zahájila rozhovory o novém programu pomoci.

Ministři podle šéfa euroskupiny dnes v zásadě souhlasili s tím, že pokud skutečně bude pro Řecko další záchranný program, měl by být střednědobý. „Z důvodů věrohodnosti. Řecké problémy jsou hluboké a budou si naši pozornost vyžadovat delší dobu,“ poznamenal nizozemský ministr.

Ministři financí eurozóny se sešli odpoledne, jen několik hodin před tím, než o řecké situaci po nedělním referendu začne jednat mimořádný summit lídrů zemí platících eurem. Ještě před vrcholnou schůzkou se sešli zvlášť řecký premiér Alexis Tsipras s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Příliš brzy na optimismus

Podle Dijsselbloema je ještě příliš brzy na optimismus. Z pohledu euroskupiny Řecko potřebuje věrohodné reformy. „Proto od řecké vlády musíme slyšet, zda mají takové reformy na mysli. Zda jsou politicky připraveni. A to uslyšíme velmi, velmi brzy,“ poznamenal. Připustil, že někteří ministři od svého řeckého kolegy podobné návrhy očekávali už dnes. „Všichni sdílíme silný pocit naléhavosti,“ poznamenal Dijsselbloem s tím, že času je málo.

Jak vysokou podporu ze záchranného fondu eurozóny by si Řecko přálo, Dijsselbloem dnes nezmínil. Na konci června Atény předložily návrh, na jehož základě chtěly získat pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard korun). Jednat se mělo o dvouletou smlouvu. Návrh tehdy počítal také s restrukturalizaci řeckého dluhu, což je věc, kterou dnes někteří z ministrů financí ostatních 18 zemí eurozóny výslovně odmítli.