Do Makedonie pronikly stovky uprchlíků, úřady je začnou pouštět po skupinách

Střety mezi policií a běženci na hranicích Makedonie s Řeckem

Střety mezi policií a běženci na hranicích Makedonie s Řeckem Zdroj: ctk/ap

Makedonská policie se u hranic s Řeckem několikrát střetla s migranty, kteří se snaží přes balkánskou zemi dostat do západní Evropy. Na rozehnání tisíců lidí použila i slzný plyn. Několik set uprchlíků ale hranici překročilo. Makedonské úřady prohlásily, že do země začnou migranty pouštět. Už ve čtvrtek Skopje vyhlásilo v pohraničí kvůli uprchlické krizi mimořádný stav.

Asi 3000 migrantů, kteří po čtvrtečním uzavření hranic strávili noc na území nikoho mezi Řeckem a Makedonií, se několikrát pokusilo o ilegální překročení hranice. Zpravodaj agentury Reuters hlásí z místa dramatický vývoj. Asi tisícovka migrantů se pokusila prorazit policejní linii, aby pronikla do Makedonie.

V tlačenici bylo zraněno nejméně deset lidí. Z davu byl slyšet křik, lékařští pracovníci následně ošetřili ty, kterým se podařilo do země vstoupit. Podle agentury Reuters hranice překročily již stovky uprchlíků. „Policie se stáhla a my jsme vstoupili do země, nikdo nás nezastavil,“ vypověděl jeden z běženců.

Makedonie oznámila, že uprchlíky bude na své území s ohledem na transportní a zdravotnické kapacity pouštět po částech. „Umožňujeme vstup takovému počtu, který odpovídá našim dopravním kapacitám či naší schopnosti se o ně řádně postarat a poskytnou jim lékařskou péči,“ prohlásil podle agentury Reuters mluvčí ministerstva vnitra Ivo Kotevski.

Žiletkové dráty

Na železniční trať, kterou migranti dříve často využívali jako trasu pro přechod Makedonie, makedonská policie položila žiletkové dráty.

Podle policejního mluvčího Iva Kotevského bude 50kilometrový úsek hranice v okolí města Gevgelija, kudy do země z Řecka míří nejvíce migrantů a uprchlíků, strážit policie i armáda. „Toto opatření zavádíme kvůli bezpečnosti obyvatel, kteří žijí v pohraničí, i kvůli lepšímu zacházení s migranty,“ uvedl. Podle agentury AFP ale u Gevgelije dnes žádní vojáci vidět nebyli. Kromě jižní hranice platí mimořádný stav také na severu v okolí města Kumanovo.

Mezi migranty a uprchlíky panuje kvůli uzavření hranic frustrace a hněv

Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že její zdravotníci ve vesnici Idomeni od rána ošetřili deset lidí po zásahu ochromujícími granáty. Během čtvrtka lékaři organizace ošetřili na hranicích Makedonie s Řeckem stovku pacientů, nejvíce za jediný den od začátku působení organizace v Idomeni v dubnu. „Naše týmy nikdy neviděly tolik lidí shromážděných u hranic. Mezi migranty a uprchlíky panuje kvůli uzavření hranic frustrace a hněv,“ uvedla mluvčí Míla Janišová.

Takzvanou balkánskou cestou z Řecka přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko dál do západní Evropy v posledních dnech proudí asi dva tisíce imigrantů denně, což je oproti minulému týdnu zhruba dvojnásobek. Například v květnu hranice překročilo zhruba 200 imigrantů týdně.

Střety mezi policií a běženci na hranicích Makedonie s ŘeckemStřety mezi policií a běženci na hranicích Makedonie s Řeckem|ctk/apZraněný imigrant po střetu s policií

Podle charitativních organizací se běženci se dali do pohybu pravděpodobně hlavně proto, aby stihli překročit maďarské hranice dříve, než na nich koncem srpna bude dostavěn plot. Podle agentury AFP dnes ale makedonské úřady zastavily vydávání dokladů, které migranty opravňovaly k průchodu zemí a k bezplatnému užití veřejných dopravních prostředků k této cestě.

„Nevím, proč nám to dělají,“ citovala agentura AP Muhammada Wahída, který je na cestě z Iráku. „Nemám pas a ani žádné jiné doklady. Nemůžu se vrátit a nemám kam jít. Zůstanu tady až do konce,“ dodal.

Někteří prošli díky lítosti policistů

Další uprchlice Amína Asmáníová, která pochází ze Sýrie, vypověděla, že se jí v Gevgeliji podařilo projít policejním kordonem a dostat do vlaku na sever jen díky lítosti policistů, když ji viděli s jejím desetidenním synem. Toho porodila na jednom z řeckých ostrovů, kam s manželem připlula z Turecka. „Chceme jít hledat nový život do Německa, protože vše v Sýrii bylo zničeno,“ dodala.

Skopje v poslední době čelí nebývalému přílivu migrantů a uprchlíků, kteří se přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko snaží dostat do západní Evropy, nejčastěji do Německa. Mimořádnému náporu čelí i Gevgelija, kam na místní nádraží denně přichází 2000 běženců, ještě před několika týdny jich byla polovina.

Banán za euro, nabití mobilu za dvě

V tomto jihomakedonském městě, odkud odjíždějí vlaky směrem na sever k hranici se Srbskem, si řada lidí vybudovala na uprchlické krizi živnost. Prodávají zde předražené potraviny, například jeden banán či jablko vyjde na jedno euro (27 korun), dvě eura (54 korun) pak stojí nabití baterie do mobilního telefonu.

Nynějšími opatřeními se Makedonie podle švýcarského listu Der Bund snaží očividně zvýšit tlak na Řecko a Evropskou unii. Běženci míří do Evropy přes Makedonii již řadu měsíců, v posledních týdnech se ale jejich počet dramaticky zvýšil, což zřejmě souvisí s plotem, který Maďarsko buduje na jižní hranici se Srbskem. Od plotu si Budapešť slibuje lepší zabezpečení hranic proti nelegálním přechodům.