Do Německa mohou dojíždět jen zdravotníci, do Saska i zemědělci a do Bavorska nezbytné profese

Do Německo mohou dojíždět za prací už jen zdravotníci

Do Německo mohou dojíždět za prací už jen zdravotníci Zdroj: ČTK/AP/Armin Weigel

Do Německo mohou dojíždět jen zdravotníci, do Saska i zemědělci. Ostatním Čechům se země zavírá
Do Německo mohou dojíždět jen zdravotníci, do Saska i zemědělci. Ostatním Čechům se země zavírá
3
Fotogalerie

Do Německa mohou od neděle z českých pendlerů dojíždět jen zdravotníci, oznámilo spolkové ministerstvo vnitra. Spolkové země ale díky vysoké míře autonomie mohou výjimky rozšířit. Sasko tak už v pátek uvedlo, že vedle zdravotníků umožní vstup i pracovníkům v zemědělství. Bavorsko v sobotu oznámilo, že umožní dojíždět českým pendlerům, jejichž profesi zaměstnavatel označí za nezbytnou. Německo s účinností od neděle bude Českou republiku považovat za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací.

Bavorské nařízení, jehož platnost je prozatím stanovena do 7. března, tedy do současného konce celoněmecké karantény, uvádí, že výjimka z karantény se vztahuje na ty, jejichž profese jsou zaměstnavatelem označeny za nezbytné a nutné. Počínaje středou 17. února pak tito přeshraniční pracovníci musejí mít potvrzení u sebe a na vyžádání ho poskytnout okresním úřadům či policistům.

Sasko už v pátek jasně oznámilo, že denní dojíždění za prací bude od neděle povoleno jen pro zdravotníky, pečovatele a pracovníky v zemědělství, hlavně v živočišné výrobě. Rovněž saská úprava zemského karanténního nařízení je omezena 7. březnem.

Od neděle budou muset negativní testy předkládat i nákladní dopravci a osoby v tranzitu. V případě pendlerů trvá Sasko na denním testování, dosud tam přeshraničním pracovníkům stačily dva testy týdně. Bavorské nařízení hovoří o tom, že test při vstupu do země nesmí být starší než 48 hodin. To umožňuje výklad, že pendleři se budou moci dál testovat ve dvoudenním intervalu, jako tomu bylo dosud.

Zpřísněný režim bude mít dopad na desítky tisíc českých přeshraničních pracovníků. Spolková agentura práce (BA) ve své poslední statistice z loňského června uvádí, že v Německu tehdy pracovalo 33 800 Čechů, z nichž 22 tisíc bylo zaměstnáno v Bavorsku, 8900 v Sasku a zbytek v ostatních spolkových zemích. Ve zdravotnictví, pečovatelství a sociálních službách jich působila jen malá část, konkrétně 1500 lidí.