Do Turecka budou muset Rusové s vízy. Kreml pochybuje o záměrech Ankary

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: CTK

V Rusku se hromadí pochyby o skutečných záměrech Turecka v boji s terorismem. Po jednání se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem to dnes v Moskvě prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Oznámil také, že Moskva s platností od 1. ledna ruší bezvízový styk s Tureckem.

„Máme stále víc otázek kolem skutečných záměrů Ankary a jejího skutečného zájmu o likvidaci terorismu v Sýrii a o normalizaci tamní situace,“ konstatoval Lavrov. Za vrchol cynismu označil situaci, kdy „některé ze zemí sousedících se Sýrií hovoří o oddanosti rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN a označují se za účastníky koalice, ale hrají hru, v níž teroristům připadá role tichých spojenců,“ prohlásil ve zřejmé narážce na Turecko.

Lavrov oznámil, že Rusko s platností od 1. ledna příštího roku pozastavuje bezvízový styk s Tureckem. Dohoda o bezvízovém režimu platí od roku 2011 a vzájemně zaručuje volný pobyt po dobu 30 dnů. Stala se hlavně impulsem pro masový příliv ruských turistů do tureckých letovisek.

Hlavním úkolem světového společenství je nyní podle Lavrova co nejdřív sestavit seznam teroristických organizací operujících v Sýrii. „Rozhodnutí spočívá v určení, kdo je kdo. Úkolem je sestavit seznam teroristických organizací, které budou vyloučeny z jakýchkoli politických jednání a jichž se nebude týkat příměří,“ vysvětlil ruské stanovisko ministr.

Pokud jde o politické řešení, Rusko bude důrazně prosazovat spravedlivý politický proces, při němž sami Syřané rozhodnou o svém osudu, uvedl Lavrov. Podpořil myšlenku „inkluzívního“ procesu politického urovnání v Sýrii, jinými slovy účasti Asadova režimu na rozhodování o budoucnosti země. Západní spojenci Asadovu roli v syrském usmíření odmítají a podporují umírněnou syrskou opozici, která chce nynější režim odstranit silou.

Spolupráce s Asadem

„Přikládáme velký význam součinnosti v rozhodném boji s terorismem a pokroku na cestě politického urovnání syrské krize s přihlédnutím k zájmům Syřanů. Ceníme si zájmu syrského vedení o řešení těchto úkolů,“ prohlásil Lavrov podle agentury Interfax.

Mualim podpořil protitureckou rétoriku Moskvy po úterním sestřelení ruského letadla na syrsko-turecké hranici. Incident označil za „bezprecedentní, provokační akt agrese ze strany Turecka“. Ankara, která patří k hlavním spojencům syrské opozice usilující o Asadův pád, podle syrského ministra „z ideových důvodů podporuje teroristy a každý den z minulých pěti let zasazuje Sýrii rány do zad“.