Dodávky ruského plynu na Slovensko klesly o polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Dodávky zemního plynu z Ruska na Slovensko klesly o přibližně polovinu. To už je výrazně vyšší výpadek, než jaký Slováci zaznamenávali v předchozích týdnech. Potřeby slovenských domácností a firem ale navzdory tomu zůstávají pokryty, ujistil premiér Robert Fico.

„Navzdory nynější situaci SPP (Slovenské plynárny, které jsou na Slovensku dominantním prodejcem plynu) zaručují plynulé dodávky pro všechny své zákazníky. Mimořádně se nakoupil zemní plyn na trhu, který stačí k pokrytí současné denní spotřeby a k naplňování zásobníků,“ řekl Fico.

Slovenský dovozce plynu uskutečnil po poklesu dodávek ruského zemního plynu na polovinu mimořádný nákup plynu na spotovém trhu. Uskutečněný kontrakt podle společnosti postačí na pokrytí současné denní spotřeby i k naplnění zásobníků. Firma také uvedla, že přijala technická opatření, která v případě omezení dodávek přes vstupní bod Velké Kapušany umožní přepravu plynu z Ruska či jiných zdrojů prostřednictvím alternativních vstupních bodů.

Viník? Rusko, nebo Ukrajina

Kromě Slovenska si v uplynulých týdnech stěžovaly na pokles dodávek plynu z Ruska i další evropské země. Fico tehdy v reakci prohlásil, že snížení dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy je politickým nástrojem a nelze ho omlouvat technickými potížemi, jak tvrdí ruská plynárenská společnost Gazprom. Údajné ruské utahování kohoutů mohlo být podle Fica odvetou za to, že Slováci (podobně jako Maďaři či Poláci) dodávají ruský plyn zpětně na Ukrajinu, s níž je Moskva kvůli dluhům za plyn v dlouhodobém sporu a Ukrajinu od přímých dodávek odříznula.

Gazprom se nařčením z utahování kohoutů brání s tím, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týkal pouze takzvaného dodatečného objemu v souvislosti s naplňováním vlastních zásobníků Gazpromu.

Ozývají se proto i spekulace, že za nižším tokem plynu konkrétně na Slovensko může být i Ukrajina. Ta se kvůli sporům s Ruskem podle některých názorů může snažit ruský plyn mířící přes její území na Slovensko odebírat a skladovat sama pro sebe. Ukrajina se totiž před zimou snaží co nejrychleji doplnit svá úložiště plynu, kvůli hrozícímu nedostatku už proto i posunula začátek topné sezony.

Slovensko prakticky celou svou spotřebu plynu pokrývá dovozem z Ruska přes Ukrajinu. „Nepochybně by situace byla komplikovanější, pokud by došlo k úplnému zastavení dodávek zemního plynu z Ruské federace. Šlo by o takové hospodářské škody na jedné i druhé straně, že k takovému kroku by nemělo dojít,“ poznamenal Fico. Dodal, že pokud budou výpadky v dodávkách plynu pokračovat ve větším rozsahu, situací by se měla zabývat EU.

Slovenská vláda podle Fica nepočítá s tím, že by domácnosti nebo firmy musely být kvůli plynové krizi odstaveny od dodávek plynu. Fico, řekl, že SPP má v zásobnících uskladněno více než 1,5 miliardy metrů krychlových plynu. To odpovídá zhruba třetině roční spotřeby suroviny, která loni dosáhla asi pět miliard metrů krychlových. Spotřeba v zemi stoupá v zimních měsících, kdy plyn využívají domácnosti, firmy i teplárny k vytápění.

Pojistka v Česku a Rakousku

Slovensko v případě potřeby může dovážet plyn také z České republiky a z Rakouska. Kapacita těchto propojení je asi třikrát vyšší než roční spotřeba plynu na Slovensku. Slovenský premiér zopakoval, že plyn se podle něj stal předmětem politického souboje. Fico již v uplynulých týdnech kritizoval sankce, které na sebe vzájemně uvalily EU a Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině. Obchodování s plynem se sankce ale netýkají.

Fico také řekl, že navzdory snížení dovozu plynu z Ruska bude Slovensko nadále zajišťovat přepravu suroviny na Ukrajinu, které Rusko v polovině června zastavilo dodávky kvůli sporům o ceny a nezaplacené účty.