Dohoda EU o imigrantech se rýsuje, námitky Česka trvají

Běženci na nádraží Keleti v Budapešti

Běženci na nádraží Keleti v Budapešti Zdroj: ctk/AP

Ministři vnitra Evropské unie se dnes podle německého zástupce Thomase de Maizièrea rámcově shodli na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků napříč členskými státy. Konečné rozhodnutí by ale mělo padnout na další ministerské schůzce 8. října. Dnešní debata ministrů nicméně v Bruselu i po čtyřech hodinách pokračuje a podle diplomatických zdrojů trvají námitky Česka, Slovenska a Maďarska proti myšlence rozdělovaní imigrantů mezi unijními zeměmi na základě závazných kvót.

De Maizière na průběžné společné tiskové konferenci se svým francouzským kolegou Bernardem Cazeneuvem v zásadě tlumočil stanovisko lucemburského předsednictví, které už ráno do návrhu závěrů z dnešní schůzky napsalo, že si „z debaty odnáší závěr“ o předběžné podpoře členských zemí EU návrhům Evropské komise.

Podle diplomatů ale diskuse ministrů krátce před 21:00 SELČ stále pokračovala a kromě Prahy na námitkách proti povinnému stanovení kvót pro jednotlivé země trvá také Bratislava a Budapešť. Původně tento postoj zastával i čtvrtý člen takzvané visegrádské skupiny - Polsko; nakonec ale Varšava tak jednoznačný postoj zřejmě nemá.

De Maizière podle agentury DPA vysvětlil, že dohody se zatím nedosáhlo ohledně vlastního zavedení kvót ani ohledně jejich podrobného rozčlenění. „Myslím si, že je důležité, abychom dnes donesli domů politickou dohodu na přerozdělení těch 160 tisíc (migrantů), a ne závazek ke kvótám, které ohrožují základní dohodu,“ řekl německý ministr.

Číslo 160 tisíc je přitom součtem dnes potvrzeného staršího plánu na dobrovolné přerozdělení 40 tisíc žadatelů o azyl, kteří jsou nyní v Itálii a v Řecku, a nového návrhu Evropské komise, aby členské země pomohly Itálii, Řecku a Maďarsku tím, že si rozdělí dalších 120 tisíc Syřanů, Iráčanů a Eritrejců.

De Maizière rovněž řekl, že Evropská unie bude považovat všechny balkánské státy za takzvané bezpečné země; postavení Turecka podle něj zatím vyjasněno nebylo. Seznam bezpečných zemí má unijním členům usnadnit azylové řízení - EU obyvatelům zmíněných zemí nebude poskytovat azyl. Na něj budou mít nárok lidé, kteří prchají před válkou či pronásledováním.