Dohodnuto. Sýrie má přijít o chemické zbraně v červnu 2014

Od začátku bojů Sýrii opustily dva milony lidí, každým dnem odejde dalších pět tisíc.

Od začátku bojů Sýrii opustily dva milony lidí, každým dnem odejde dalších pět tisíc. Zdroj: UNHCR

Americko-ruské rozhovory o syrské krizi skončily po třech dnech vyjednávání dohodou. Ta zejména předpokládá, že do poloviny příštího roku by v Sýrii neměly být žádné chemické zbraně. V Ženevě to dnes na tiskové konferenci oznámil ministr zahraničí USA John Kerry. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov podotkl, že rozhodnutí je založeno na dohodě a kompromisu a počítá s mírovým řešením.

Shoda se podle Kerryho našla v otázce množství zbraní i v metodologii, jak tyto zbraně zničit. Sýrie má do týdne předložit seznam svého arzenálu a nejpozději v listopadu by měli být v Sýrii inspektoři OSN a pracovat tam měsíc. Seznam má zahrnovat názvy, typ a množství chemických látek, typ munice, způsob uskladnění i výroby a rovněž názvy výzkumných pracovišť. Sýrie musí inspektory pustit do všech míst, kde zbraně skladuje. Dohoda také počítá s tím, že zbraně by měly být zničeny nebo odvezeny do poloviny příštího roku.

Pokud ale Sýrie dohodu nebude plnit, pak bude možné v souladu s článkem 7 Charty OSN požádat Radu bezpečnosti o přijetí rezoluce, která umožní zemi za neplnění dohody potrestat. Může jít přitom o vojenské i nevojenské sankce.

„Není zde prostor pro manévrování a pro nic, co není plněním ze strany režimu (syrského prezidenta Bašára) Asada,“ řekl Kerry v hale hotelu Intercontinental, kterou zaplnili novináři. Lavrov zdůraznil, že dohoda neobsahuje žádnou potenciální hrozbu silou. Řekl také, že se spolu s Kerrym shodl na tom, že v případě syrské krize je třeba „se držet mírového řešení“.

Dohoda je podle Lavrova založena na „shodě, kompromisu a profesionalitě“, z čehož agentura AP vyvozuje, že Rusko bude téměř jistě vetovat rezoluci, pokud bude její text povolovat vojenský útok, s jakým ještě nedávno počítaly USA. „Jakékoli porušení posoudí Rada bezpečnosti OSN a pokud uzná, že k němu došlo, přijme náležitá, konkrétní opatření. „Není zde nic o použití síly nebo automatických sankcích. Veškeré porušení musí schválit Rada bezpečnosti,“ řekl Lavrov.

Spojené státy odhadují, že v Sýrii je 45 míst spojených s chemickým programem a na polovině z nich jsou podle Washingtonu použitelné chemické zbraně. Rusko souhlasilo s odhadem, že má Sýrie asi 1000 tun těchto zbraní.

Ženevská jednání začala ve čtvrtek. Podle všeho splnila očekávání, protože jejich cílem bylo najít mechanismus pro technické splnění ruského návrhu, podle něhož má Sýrie poskytnou své chemické zbraně mezinárodní kontrole. Rusko tak odvrátilo chystaný americký útok na Sýrii, který ji měl potrestat za údajné nasazení chemických zbraní proti vlastním lidem. USA tvrdí, že syrská armáda 21. srpna použila u Damašku chemické zbraně a zabila jimi až 1400 lidí. Damašek to ale popřel a útok naopak připsal opozici.

Právě syrská opozice je vůči ruskému návrhu od samého začátku skeptická. K ženevským jednáním sdělila, že syrskou krizi neřeší. Režim podle ní zbraně v posledních dnech přesouval do Libanonu a do Iráku. Rozhovory považuje za manévr, který dává Asadovi čas zabíjet další civilisty konvenčními zbraněmi. Zprávy o bojích přitom ze Sýrie přicházejí i dnes, u hranice s Irákem zahynulo pět lidí.

Dohoda o likvidaci syrských chemických zbraní:
1. Je třeba se shodnout na množství a typu chemických zbraní a umožnit rychle jejich mezinárodní kontrolu
2. Sýrie musí do týdne poskytnout ucelený seznam zásob svého chemického arzenálu
3. S pomocí mimořádných procedur zajištěných úmluvou o chemických zbraních bude umožněna rychlá likvidace
4. Sýrie musí inspektorům umožnit okamžitý a neomezený přístup ke všem svým skladům
5. Zničeny musejí být všechny chemické zbraně, možné je i jejich vyvezení ze syrského území
6. Logistickou podporu zajistí OSN, plnění bude zajištěno podle článku 7 Charty OSN.

Ropa je drahá i bez Sýrie

Petr Robejšek: Sýrie a smysl globálního vládnutí

Radek Palata: Nejde o válku, ale o trest