Doktor Zkáza varuje: Euforie na Wall Street ignoruje dění na „main street“

Ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný pro své pochmurné předpovědi Doktor Zkáza.

Ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný pro své pochmurné předpovědi Doktor Zkáza. Zdroj: Reuters

Ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný pro své pochmurné předpovědi Doktor Zkáza.
Ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný pro své pochmurné předpovědi Doktor Zkáza.
Profesor Nouriel Roubini varoval před prodloužením hospodářského poklesu a pomalým zotavením z pandemie.
4
Fotogalerie

Americké akcie dosáhly v tomto týdnu nových historických maxim. Mohlo by se tak zdát, že obavy z koronakrize se rozplynuly. Euforie na Wall Street ale absolutně ignoruje chod na „main street“, tedy těžkosti běžných občanů, domácností a malých firem, které bojují o přežití. V rozhovoru pro Bloomberg Television to řekl ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný pro své pochmurné předpovědi Doktor Zkáza. 

„Světová ekonomika čelí riziku pomalého zotavení, nebo dokonce dalšího propadu, jestliže se brzy nenajde vakcína proti novému typu koronaviru,“ varoval profesor ekonomie.

„Zotavení na americké burze neznamená, že se reálná ekonomika uzdravuje,“ upozornil. Zisky jsou koncentrovány do rukou velkých firem převážně z technologického sektoru, zatímco ostatní segmenty zaostávají, stejně tak i výdaje na spotřebu domácností.

Americká i evropská ekonomika se i podle těch nejoptimističtějších výhledů dostane na předkrizový výkon nejdříve v průběhu příštího roku. 

Roubini, který v minulosti správně předpověděl hypoteční krizi z let 2007 až 2009 v USA, nesdílí názor některých vlád, bankéřů a dalších ekonomů, že se světové hospodářství z koronavirové krize rychle vzpamatuje. Zatímco jeho oponenti do léta očekávali oživení ve tvaru „V“, Roubini se klonil spíše k tomu, že vývoj globální ekonomiky bude připomínat obávané písmeno „L“. 

Léto je téměř u konce a křivka vývoje světové ekonomiky opisuje tvar písmene „U“, přestože naprostá většina protiepidemických opatření, která na čas zastavila chod společnosti v rozvinutých zemích, dávno pozbyla platnost.

Pokud se brzy neobjeví vakcína, křivka oživení bude připomínat tvar „W“, tedy že po krátkém vzestupu bude následovat další pád, vyjádřil svoji obavu Roubini. „Oživení hospodářské činnosti v rozvinutých zemích zpomalilo, v některých evropských státech už dokonce obrátilo směr,“ dodal profesor. 

Druhá vlna virové nákazy v Evropě může navíc vyvolat další vychýlení míry nezaměstnanosti směrem nahoru. Na rozdíl od Spojených států mají ale evropské země podle Roubiniho lepší politiku zaměstnanosti, která zaručuje zaměstnancům větší ochranu jejich pracovních míst.

„Evropský systém postavený na větší sociální soudržnosti dlouhodobě vykazuje lepší výsledky než ten americký, který je pouhým divokým kapitalismem Západu,“ uvedl Roubini. To je také důvod, proč se míra nezaměstnanosti v Německu a v Itálii v době koronakrize stěží zvedla, zatímco Amerika čelila jejímu růstu na dvouciferné hodnoty, uzavřel Doktor Zkáza.