Donald Trump a Kim Čong-un dorazili do Hanoje na plánovaný summit

Vůdce KLDR Kim Čong-un dorazil na summit v Hanoji

Vůdce KLDR Kim Čong-un dorazil na summit v Hanoji Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump dorazil na summit v Hanoji
Vůdce KLDR Kim Čong-un dorazil na summit v Hanoji
Americký prezident Donald Trump dorazil na summit v Hanoji
Americký prezident Donald Trump dorazil na summit v Hanoji
Summit USA a KLDR v Hanoji
44
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump přiletěl dnes do Hanoje, kde se ve středu a ve čtvrtek setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Ten do vietnamské metropole dorazil ještě před šéfem Bílého domu po téměř sedmdesátihodinové cestě vlakem a autem.

Prezidentský letoun Air Force přistál v Hanoji po setmění krátce před 21:00 místního času (před 15:00 středoevropského času). Trumpa na letišti přivítali zástupci Vietnamu i Spojených států. Kolonu vozů cestou do hotelu JW Marriott, kde je americký prezident ubytován, zdravily davy lidí, kteří mávali vietnamskými, americkými a severokorejskými vlajkami.

„Právě jsem přicestoval do Vietnamu. Děkuju všem lidem za velkolepé přijetí v Hanoji. Obrovské davy a tolik lásky!“ napsal Trump na twitteru.

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové se Trump s Kimem ve středu večer místního času nejprve setkají mezi čtyřma očima, následovat bude pracovní večeře. Té se již zúčastní také jejich poradci. Hlavní část oficiálních jednání je plánována na čtvrtek.

Na červnové historické schůzce v Singapuru se Trump a Kim společně zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Očekávání od dvoudenního summitu v Hanoji jsou vyšší, než byla v loňském roce, kdy pouhé podání rukou amerického a severokorejského vůdce bylo považováno za historickou událost. Trump nicméně v neděli možnost nějakého zásadního průlomu relativizoval. „Nikam nespěchám. Nechci testy (jaderných zbraní a raket dlouhého doletu). Pokud nebude (KLDR) testy provádět, budeme spokojeni,“ řekl americký prezident.

Severní Korea chce na oplátku od Spojených států především postupné rušení hospodářských sankcí, které ochromují její ekonomiku. To ovšem Washington odmítá a trvá na tom, že KLDR se musí nejprve "zcela, ověřitelně a nezvratně" zbavit svých atomových zbraní, a teprve poté mohou být sankce odvolány.

Proč Donald Trump půjde do prezidentských voleb 2020 jako favorit. A jak mu pomáhají demokraté. Více zde >>>