Drogy bere čtvrt miliardy lidí, zvyšuje se spotřeba marihuany i opiátů

Heroin

Heroin Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Na celém světě žije asi čtvrt miliardy uživatelů drog. Téměř 190 tisíc lidí v důsledku užívání omamným látek v roce 2013 zemřelo. Vyplývá to ze zprávy Úřadu Organizace spojených národů proti drogám a zločinu (UNODC). Celosvětově prý roste hlavně spotřeba marihuany a opiátů.

Počet konzumentů drog ve světě podle zprávy v roce 2013 oproti roku předcházejícímu sice vrostl asi o tři miliony na 246 milionů, vzhledem k růstu světové populace se ale udržuje na stálé hladině. Problémových uživatelů drog je nyní na světě asi kolem 27 milionů.

Nárůst obliby zaznamenal UNODC především u marihuany a opiátů, spotřeba kokainu naopak celosvětově klesá. Důvodem zvyšující se konzumace opiátů je především nárůst množství pěstovaného opiového máku, z jehož nezralých makovic se získává bílé mléko na výrobu opia. V roce 2014 dosáhla jeho produkce nejvyšší míry od konce 30. let.

Historického rekordu zaznamenala produkce máku na opium především v Afghánistánu, který je hlavní oblastí jeho pěstování. Roste tu na 224 tisících hektarech.

Významný nárůst v produkci opia sledovala UNODC také v Laosu a Barmě, pěstování opiového máku se ale začíná přesouvat i do Afriky. Afghánistán však stále pokrývá 85 procent jeho celosvětové spotřeby. Surové opium se používá mimo jiné k výrobě heroinu.

Podle UNODC je důležité, aby vlády spolupracovaly na vytváření alternativních možností zisku příjmů pro zemědělce, a zabránili tak dalšímu nárůstu pěstování máku na opium.

V Evropě a severní Americe vzrostla podle zprávy také konzumace amfetaminů včetně pervitinu, který se vyrábí i v českých ilegálních varnách. Roste také spotřeba nových, takzvaných designových drog. V prosinci 2014 jich podle UNODC existovalo 541, což představuje meziroční nárůst o 20 procent.

Procento uživatelů opiátů v populaciProcento uživatelů opiátů v populaci|UNODCProcento uživatelů opiátů v populaci (zvětšíte kliknutím)